GündemManşetTürkiye

İki lider Libya’da ateşkes çağrısı yapacak

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkAkım projesinin açılışı öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya geldi. Tören sonrası iki lider tekrar görüşmeye başladı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmeye, iki ülkenin Dışişleri ve Milli Savunma Bakanları da katıldı. Görüşmenin ardından Mevlüt Çavuşoğlu  ve Sergey Lavrov açıklamalarda bulundu.

Görüşmesinde  ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuların da ele alındığını belirten Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin, Libya’da 12 Ocak’ta ateşkesin sağlanması için çağrıda bulunacaklar” dedi.

Lavrov da Rusya ve Türkiye’nin Libya konusunda ortak tutum belirlediğini ifade etti. Putin ve Erdoğan’ın Libya’da çözüme yönelik Berlin sürecinin teşvik edilmesine katkı sunmaya hazır olduklarını ifade ettiğini aktaran Lavrov, Rusya ve Türkiye’nin dışişleri ve savunma bakanlarının önümüzdeki günlerde Libya’da çözüm konusunda temaslarını sürdüreceğini de kaydetti.

İki liderden ortak açıklama

Erdoğan ve Putin’in yaptığı ikinci görüşmenin ardından ortak bir basın açıklaması da paylaşıldı. Basına kapalı olarak yapılan ve 1 saat 35 dakika süren görüşmede Erdoğan Putin’e İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan “Doğu Akdeniz Denkleminde Stratejik Adım: Türkiye-Libya Mutabakatı” kitabını hediye etti.

Yapılan ortak açıklamada da Süleymani’yi hedef alan ABD saldırısının bölgeyi olumsuz etkilediği belirtildi ve  “Karşılıklı saldırılar ve güç kullanımı herkesin çıkarına aykırı” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada şöyle denildi:

“ABD ve İran arasındaki gerilimin artmasından ve Irak’taki olumsuz yansımalarından derin endişe duyuyoruz. Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı, siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasına olan bağlılığımızı teyit ediyoruz. (ABD-İran) Tüm taraflara itidalli ve sağduyulu hareket etme ve diplomasiye öncelik verme çağrısında bulunuyoruz. Libya’nın egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine olan güçlü bağlılığımızı yineliyoruz.”

Sputnik: Tunus Türkiye’den Libya’ya giden silahlara el koydu

Öte yandan, Sputnik Arapça, Tunus İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye’den gelen ve Libya’ya götürülen silahlara el konulduğunu duyurduğunu yazdı. Habere göre, Tunus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Halid El Hayuni, ülkede yayın yapan Şems FM‘e yaptığı açıklamada, silahların Tunus’un güneyindeki Medenin ilinde bulunan Bani Khaddash bölgesinde ele geçirildiğini ve Tatavin bölgesinden geçirilerek Libya’ya ulaştırılmak istendiğini söyledi.

Tunus Devlet Başkanlığı’nın Facebook hesabından yapılan resmi açıklamada da bazı basın kuruluşlarında Türkiye’nin Tunus’tan deniz ve hava sahasını kullanma talebinde bulunduğu yönünde yer alan haberlerin doğru olmadığı belirtilmişti.

Son günlerde çeşitli kaynaklardan yapılan propagandaların “Tunus’un resmi tutumunun güvenilirliğini baltalamak ve Tunus’u bazı kardeş ve dost ülkelerle bir araya getiren ilişkileri kötülemek” amacı taşıdığı aktarılan açıklamada, “Tunus’un ulusal egemenliğine düşkün olduğu kadar eksenlerden uzak durma, uluslararası meşruiyete bağlı kalma ve bölgedeki tüm halkları bölünmeden sakınmada kararlı olduğu” ifade edilmişti.

 

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.