Kanal İstanbulManşet

İki deniz arası kanal değil, yürüyüş olur

0

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul projesinin ekosistemde yaratacağı tahribata dikkat çekmek amacıyla, kanalın yapılacağı güzergahta doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. “İki deniz arası kanal değil, yürüyüş olur” sloganıyla düzenlenen ve 4 etap olarak planlanan yürüyüşün ilk parkuru Pazar günü tamamlandı.

Menekşe Plajı’ndan başlayarak 45 km. uzunluğunda, 200-275 metre genişliğinde ve 25 metre derinliğinde bir alanı kaplayacak olan kanal projesi Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinde 37 mahallede, 373 bin hanede yaşayan 996 bin kişiyi yakında ilgilendiriyor.

Kanal İstanbul 2011 yılında ilk kez gündeme gelmişti. Uzunca bir süre kanalın güzergâhı tartışıldı. Tartışmalar sürerken 2013 yılında düzenlenen 13. İstanbul Bienali’nde Serkan Taycan’ın, İstanbul’un tehditkâr dönüşümünün yürüyerek deneyimleme imkânı veren “İki Deniz Arası” projesi gündeme geldi. İstanbul’un yakın batısında, Karadeniz ile Marmara denizleri arasında toplam 60 kilometrelik rota üzerinde 4 ayrı bölümde yürünebilen rotayı bugüne kadar 3 binden fazla insan yürüdü. Serkan Taycan’a göre yürümenin dünyayı duyumsamaya yol açan ritmini kutsayan bu eylem, Karadeniz ile Marmara arasında bir ‘yol’ açacak belki de en hayırlı ‘proje’ydi.

‘Devamı gelecek’

Kanal İstanbul projesi geçtiğimiz aylarda yeniden gündeme geldi. Bu projeye karşı çıkan Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu’nun “İki deniz arasında yaşam var” sloganıyla 2 Şubat Pazar günü Sazlıbosna Köyü ile Şamlar Köyü arasında 11 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe kentin 4 farklı noktasından kaldırılan araçlarla katılan çok sayıda kişi destek verdi.

Etkinlik Sazlıbosna Köyü meydanında düzenlenen bir forumla başladı. Projenin yapılması halinde oluşacak ekolojik tahribata dikkat çekilen forumda konuşan Koordinasyon üyesi Seda Elhan, “Bizler yaşam alanlarımız için hem yerelde hem genelde örgütlü mücadeleyi büyüteceğiz. Biz tercihimiz İstanbul’dur derken, aslında yaşamı tercih ediyoruz. Çünkü bu proje yapılırsa doğada bulunan birçok şey zarar görecek. Bunların teknik verilerini bizlerde uzmanlarda zaman zaman paylaştık paylaşmaya da devam edeceğiz. Bu İstanbul için ilk yürüyüşümüz bunların devamı gelecek” dedi.

Serkan Taycan’ın İki Deniz Arası projesini anlattığı forum “Ya Kanal Ya İstanbul, Katıl Durduralım” pankartı arkasında birleşen aktivistlerin “Kanala değil depreme bütçe”, “Kanalı değil yaşamı savun” sloganları arasında kanalın yapılmasıyla oluşacak tahribata dikkat çeken konuşmalarla devam etti.

Çok sayıda rehber ve acil müdahale gönüllüleri öncülüğünde devam eden yürüyüş, Kanal İstanbul’un yapılacağı güzergâh olan Marmara ve Karadeniz arasındaki yaklaşık 11 kilometrelik alandan devam etti.

Yürüyüş, Sazlıbosna Köyü’nden başlayarak tüm rotanın en yüksek noktası olan Kocabayır Tepesi’ne ulaştı. Bu tepeden tüm rotanın en başını ve en sonunu, Karadeniz’den Marmara’ya kadar görmek mümkün.

Yaklaşık dört saat süren yürüyüş, Şamlar Köyü Meydanı’nda sonlandırıldı. Parkurun 11 kilometrelik ikinci kısmının Şubat ayının son haftasonu yürünmesi planlanıyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.