ManşetTürkiye

İHD, “Er aileleri çocuklarına ulaşamadığını belirtiyor”

0

İnsan Hakları Derneği (İHD) yaptğı açıklama ile, “İHD’ye telefonla başvuran er ailelerinin hemen hepsi askerde olan çocuklarına ulaşamadıklarını belirtiyor. Savcılıklarda kayıt yok. Bilgiyi kimin tuttuğu bilinmiyor.” bilgisini paylaştı.

Bianet’den Beyza Kural’ın haberine göre İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi darbe girişiminin ardından yaşananlara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

73

İHD’den avukat Eren Keskin ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul temsilcisi Ümit Efe, darbe girişimcilerinin emri altındaki erlerin durumu, hapishanelerdeki mahpusların görüşlerinin engellenmesine dair açıklama yaptılar.

Eren Keskin, darbeyi lanetlemekle birlikte darbe sonrası yaşanan hak ihlallerine ilişkin eleştirilerini dile getirdi. Öldürülen ve şiddete uğrayan er ailelerine kendilerine başvurma çağrısı yaptıklarını söyledi.

Keskin, “Telefonla genel merkezimize ve buraya çok sayıda aile başvuru oldu. Aileler genel olarak çocuklarına ulaşamadıklarını söylüyorlar. Dün bir aile dernek şubemize geldi. Ellerinde oğullarının işkence edilmiş fotoğrafı vardı. Toplantıya katılacaklardı ancak son anda vazgeçtiler. Aileler de korku içinde.” dedi.

Savcılıklarda kayıt olmadığını belirten Eren Keskin, “Savcılıkla görüşmeye gittiğimde vekaletimin olup olmadığını sordular, bu durumda nasıl vekalet çıkarabilirler ki? Son derece fütursuz bir tavır var. Bugün adliyede Asliye Hukuk mahkemesindeki duruşmamda hakim yoktu. İki bini aşkın hakime el çektirildi. Devletin yargısı çalışamaz durumda. İnsanlar çocuklarından bilgi alamıyor. Bilgiyi kimin tuttuğu belli değil.” diye konuştu.

Eren Keskin, er ver er aileleri ile darbe girişiminde bulunanlarca öldürülen, vurulan işkence edilen sivil halktan insanları derneğe başvurma çağrısı yaptı. İHD’nin başvurular, ücretsiz avukat ve TİHV aracılığıyla tedavi konusunda yardımcı olacağını belirtti.

Ümit Efe de işkence ve kötü muamelenin mutlak bir suç olduğunu belirterek “işkencecilere de işkence yapılmasının önlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

İHD’ye başvuruların ardından TİHV’in her türlü tedaviyi ücretsiz olarak sağlayacağını belirtti.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.