EkolojiManşet

İhaleyle hayvan katliamı: Üste para veriyorlar

0

Tarım ve Orman Bakanlığı, kızıl geyiklerden ikisini öldürenlere üste 28 bin lira ödeyecek. Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü de ‘av turizmi’ adı altında çok sayıda yaban hayvanının öldürülmesi için ihaleye çıktı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘av turizmini geliştirmek’ gerekçesiyle Bursa’da 2 kızıl geyiğin vurulması için ihale açtı. Bakanlık, geyikleri vurmak için yurt dışından da çok sayıda avcı gelmesini bekliyor. İhalede, her bir geyik için 14 bin TL ödeneceği açıklandı.

Bakanlığa bağlı bölge müdürlüğü ‘çalışmanın’, kent turizminin gelişmesine katkı sağlayacağını iddia etti; eyikleri öldürmedeki hedefin ise ‘geyiklerin neslini bir seviyede tutarak düzenli hale getirmek ve av turizmini geliştirmek’ olarak açıklandı.

Bir geyiğin en fazla 15-16 yıl yaşadığı ifade edilirken, 2004 yılı ve sonrasında av turizmi kapsamındaki av organizasyonlarından en az ikisinin yabancı avcılar için düzenlendiği belirtiliyor.

‘Turizm istiyorlarsa, o hayvanları vurmak değil, korumak gerekir’  

CHP’li Orhan Sarıbal, “Nesli tükenmekte olan geyikleri vurarak turizm gelişimine nasıl bir katkı sunacaklarmış anlamadım. Turizmin gelişmesi isteniyorsa o hayvanları vurmak değil tam tersine korumak gerekir” dedi. Bu karardan derhal dönülmesi gerektiğini belirten Sarıbal, şöyle konuştu:

“Tarım ve Orman Bakanlığı Bursa 2. Bölge Müdürlüğü, bir ihale açmış. İhale nedir diye baktığımızda, nesli tükenmekte olan 2 kızıl geyiğin, para karşılığı vurulması. İnanılır gibi değil. Doğal yaşamı, tabiatı korumakla yükümlü olan Orman Bakanlığı, nesli tükenmekte olan hayvanları üç kuruşa öldürtmek için ihale yapıyor. Bunu da ‘turizmin gelişmesi’ için yapıyormuş. Bu turizm değil vahşet.

Bütün dünya, nesli tehlikede olan canlıların, hayvanların korunması için didinirken, bu ihaleyle biz tersini yapmış oluyoruz. Şimdi bu durum turizmi nasıl geliştirecekmiş, ben anlamadım. Nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanları birilerine vurdurmak turizm gelişimine nasıl bir katkı sunacak? Bizim yetkililer nesli tükenen hayvanları vurdurmak için ihale açınca, ülkemize daha fazla mı ilgi gösterecek turistler? Biliyorum, ‘bu hayvanlar zaten yaşlı’ diyecekler ama gerekçe ne olursa olsun, soyları tükenmekte olan geyiklerin vurulmasına izin verilmemelidir. Bu güzel hayvanları öldürerek değil yaşatarak turizmi geliştirelim. Bunun için çabalayalım. Bu ihale derhal iptal edilmelidir.”

Yüzlerce hayvan sırada

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü de ‘av turizmi’ adı altında çok sayıda yaban hayvanının öldürülmesi için ihaleye çıktı. Müdürlüğün internet sitesinde 2 sayfa tutan ‘av turizmi ihale’lerini kazananlar, yüzlerce hayvanı katledecek.

Müdürlüğün yayımladığı ‘2019-2020 av yılı (1 nisan 2019-31 mart 2020) ‘av turizmi’ uygulama talimatına göre, belirlenen tarihler arasında, büyük memeli av ve yaban hayvanları olan Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, melez yaban keçisi, ceylan, karaca, yaban domuzu, çakal ve tilki avlarına izin verildi. 

Buna göre, Adana, Adıyaman, Antalya, Artvin, Bingöl, Bursa, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Mersin, Muğla, Niğde, Sivas ve Dersim illerinde 324 yaban keçisi avlanacak.

Artvin, Giresun, Kayseri, Mersin ve Muğla’da 23 Şelek yaban keçisi, Giresun ve Mersin’de 8 dişi yaban keçisi, Adıyaman ve Giresun’da 6 melez yaban keçisi, 2’si Bingöl’de olmak üzere Artvin, Erzincan, Tunceli ve Rize’de 28 çengel boynuzlu dağ keçisi, Ankara, Karaman ve Konya’da 6 Anadolu yaban koyunu, Afyonkarahisar, Ankara, Bilecik, Bolu, Çorum, Denizli, Düzce, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kastamonu ve Kütahya’da 47 kızıl geyik, Şanlıurfa’da 5 ceylan, Bartın, Çorum, Düzce, Giresun, Kastamonu, Sinop, Ordu ve Karabük’te 91 karaca para karşılığında avlanacak.

 ‘Yanlışlıkla avlamaya ceza yok’

Talimatta; “Yaban domuzu, tilki ve çakal dışındaki türlerin erkek bireyleri avlanır, ancak çengel boynuzlu dağ keçisinin hatayla avlanan dişi bireyleri cezalı avlama olarak işlem görmez” denildi.

Anadolu Yaban koyunu, kdv hariç 117800, şelek (hatalı boynuzlu) şelek yaban keçisi. 1 400, dişi hastalıklı, sakat, yaralı, üreme yeteneğini yitirmiş yaban hayvanlar için avlanma bedeli yok. Eti, boynuzu, derisi avcının.

Nesli tehlike altındaki kuşlar da listede

27 doğa koruma kurumu 29 Nisan’da bir araya gelerek bir deklarasyon metni yayınlamış ve bu seneki Merkez Av Komisyonu toplantısında nesli tehlike altındaki kuşların avının tamamen yasaklanmasını talep etmişti. Konuyla ilgili başlatılan imza kampanyasına change.org/yasasinkuslar adresi üzerinden 70 binin üzerinde kişi destek oldu.

Ancak 23 Mayıs tarihinde toplanan Merkez Av Komisyonu, nesli tehlike altındaki üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin avına, bazı sınırlamalarla izin vermeye devam etti. Buna göre 2019-2020 av sezonunda sayılar düşürülerek bir avcının bir av gününde 5 yerine 3 üveyik, 6 yerine 2 elmabaş patka vurmasına izin verildi. Yoğun tepkiler üzerine haftalık kuş avı gün sayısı da 4 günden 3 güne düşürüldü.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin verilerine göre, üveyik nüfusu son 40 senede %78, elmabaş patka nüfusu ise son 20 yılda %50 gibi çok büyük bir oranda azaldı. Her iki tür de dünya ölçeğinde korunması gereken türler arasında yer alıyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.