Doğa MücadelesiManşetYerel

Iğdır’da taş ocağı tekrar faaliyete geçti: Kronik hastalıklar arttı

0
Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Iğdır merkeze 15 kilometre uzaklıkta bulunan Suveren Köyü‘nde Yeni Dünya Vakfı İl Temsilcisi Abdulcebbar Baştemur’a ait taş ocağı yeniden faaliyet göstermeye başladı.

Taş ocağının faaliyete geçmesi köylüleri olumsuz etkilerken, köylüler altı yıldır faaliyette olan taş ocağı nedeniyle kronik hastalıkların arttığını ifade etti.

‘Tozdan dolayı çoğu hayvan kör oluyor’

Mezopotamya Ajansı‘nda yer alan habere göre, kapasite artışı projesi ile ilgili Çevre Bakanlığı’na yapılan başvuruda “ÇED gerekli değildir” raporu verilmesi üzerine tekrar faaliyete geçen taş ocağı, köylülerin hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Bölge sakinlerinden Mehmet Köseme, taş ocağının açılmasından beri ölen veya hastalanan hayvan sayısında ciddi bir artış yaşandığını kaydetti. Köseme, şu açıklamaları yaptı:

Taş ocağı açıldığından beri köyde ölen veya hastalanan hayvan sayısında ciddi bir atış var. Tozdan dolayı çoğu hayvan kör oluyor. Gözleri görmüyor. İnce bir toz olduğu için insanlar nefes almakta güçlük çekiyor. Yetkililere sorunu iletmemize rağmen kimse kulak asmıyor. Para kazanmak için insanlara, hayvanlara ve doğaya zarar veriyorlar.”

‘Birçok hastalık ortaya çıktı’

Başka bir köy sakini Ayşan Akbulut ise, taş ocağı kurulduğundan beri köyde birçok hastalığın ortaya çıktığını dile getirdi:
Rüzgar çıkınca tüm köy tozdan kayboluyor. Bizim ricamız ya onu kapatsınlar ya da önlemini alsınlar. Taş ocağı kurulduğundan beri köyde birçok hastalık ortaya çıktı. Taş ocağından dolayı daha önce piknik yaptığımız yerlere gidemiyoruz. Kapı ve pencerelerimizi açık bırakamıyoruz. Köy bizim için cezaevine dönmüş durumda. Yıkadığımız elbiselerimizi bile dışarıya asamıyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.