Doğa MücadelesiManşet

İda, Termik santrallere karşı buluştu: Kaz Dağları’na ses ol, nefes ol!

0

Kömürlü termik santrallere ve doğayı delik deşik eden maden projelerine karşı “Dur” sesi bu kez Kaz Dağları için yükseldi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü sebebiyle Çanakkale‘nin Yenice ilçesinde buluşan yaklaşık 500 kişi, Çanakkale’deki 17 termik santral projesine ve geçtiğimiz günlerde verilen siyanürle altın arama iznine tepki gösterdi.

İda Dayanışma Derneği, Yeşil Yenice Dayanışması, Zirve Dağcılık, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi ve Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan “Kaz Dağları’na Nefes Ol” çağrısı üzerine yola çıkan yaşam savunucuları, 4 Haziran Cumartesi sabahı Yenice’de, Camlı Kahve önünde toplandı.

genel

İda Dayanışma’dan İlhan Pirinçciler‘in “Çevre günü kutlaması değil, dayanışma buluşması” şeklinde ifade ettiği eyleme, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kozluören Doğa Direniş Platformu, Fosil Yakıtlardan Kurtul İnisiyatifi, Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Foça Forumu, Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Temiz Hava Hakkı Platformu ve Kuzey Ormanları Savunması da katılarak destek verdi.

Çevre örgütlerinin kömürlü termik santrallere karşı Yenice’de buluşmasının en önemli sebebi Çırpılar Termik Santrali projesi. Yenice’nin Çırpılar köyünde kurulmak istenen termik santralin ÇED süreci, halkın itirazlarına ve ilçedeki 73 muhtarın 65’inin projenin iptali için itiraz dilekçesi imzalayıp sunmasına rağmen devam ediyor. Kurulu gücü 200 megavat olacak, yılda 2,6 milyon ton kömür tüketecek santralden çıkan 465 bin ton cüruf, Yenice’nin dünyaya ün salan kırmızı (kapya) biberinin yetiştiği Agonya Ovası‘nda depolanacak.

Kaz Dağları’ndan doğan ve 60 bin dönümünde tarım ve hayvancılık yapılan Agonya Ovası’nın bitkisine, hayvanına, insanına can katan, Gönen Barajı‘na dökülerek Bandırma halkına da içme suyu olan Yenice – Gönen Çayı‘nın 1-2 km yanına yapılmak istenen santralden vazgeçilmemesi halinde, Agonya Ovası’nda ve Kaz Dağları’nda yaşam yok olacak. 

Tüm bu tehlikelere dikkat çekmek için “Kaz Dağları’na Nefes Ol” çağrısıyla yapılan eylemin basın açıklamasında da Yenice’nin termik santral istemediği yinelendi. Basın açıklamasını, Çan’daki termik santrale kireçtaşı taşıyan kamyonların çıkardığı tozla mücadele eden Yenice Davutköylü kadınlar adına Meryem Ünsal okudu.

“En yakın komşu ilçemiz Çan’da artık domatesin, üzümün yetişmediğini, saman balyalarının siyah isle, kömür ile kaplandığını biliriz. Hayvanların sakat doğduğunu, insanların çoğunun akciğer hastası olduğunu, kanserden öldüğünü biliriz. Bizler köyümüze, toprağımıza bağlı ve değerini bilen insanlarız. Toprağımıza, hayvanlarımıza, ürünlerimize, havamıza, suyumuza, dadalarımıza (çocuklarımıza), sağlığımıza zarar verecek bir termik santral daha istemeyiz.”

“Biz Yeniceliler, Sinop Gerzeliler, Samsun Termeliler, Soma Yırcalılar gibi termik santral yapılmasına karşı inatla direneceğiz ve yaptırmayacağız. Kazdağlarını savunmak yaşamı savunmaktır. Yaşamımızı savunacağız” sözleriyle devam eden basın açıklaması, yöre halkı ve yaşam savunucularının “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları ile son buldu.

savun

Basın açıklaması ardından “Kazdağları’nı savun, yaşamı savun” pankartı arkasında, “Kazdağları’na nefes ol termiği durdur”, “Kazdağları cenettir, cehenneme çevirme” dövizleriyle yürüyüşe geçildi.

temiz hava

Yürüyüş boyunca “Termiğe inat yaşasın hayat”, “Termik yapma boşuna yıkacağız başına”, “Yenice’de termik istemiyoruz” sloganları atıldı.

Yürüyüş sonunda Marmara Parkı Sosyal Tesisleri’ne ulaşıldı ve burada konuşmalar yapıldı.

Söze “Kendi çocuklarımız için mücadele veriyoruz.” diye başlayan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Kazdağları’nda siyanürle maden araması yapan madencilere karşı mücadele verirken diğer yandan termik santralcilere karşı mücadele verdiklerini söyledi. Termik santralin bulunduğu Çan İlçesi’nin zehir soluduğunu belirten Gökhan, Yenice’yi de böyle bir tehlikenin beklediğine dikkat çekti.

5 haziran başkan

CHP İl Genel Meclis üyesi Hicri Nalbant, Kaz Dağları cennetinin en kuzeyine termik santral yapıldığı takdirde havanın ve suyun kirleneceğini, yeraltı sularının ve tarım alanlarının yok olacağını belirterek “Termik santral kurana, kurdurana ve destek verenlere beddua ediyoruz. Mücadelemiz sonuna kadar sürecek” diye konuştu.

hicri nalbant

İda Dayanışma’dan İlhan Pirinçciler, 1995 yılından itibaren her 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Yenice Belediyesi’nin yürüyüş gerçekleştirildiğini belirterek, bu sene Kazdağları’nı kemiren projelerin açıklanmasıyla belediyenin yürüyüş düzenlemediğine dikkat çekti ve bu seneki yürüyüşe doğayı, yaşam alanlarını savunmak için Yeniceliler’in sahip çıktığını söyledi.

yenice ilhan pirinçciler

Soma maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenciden biri olan Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak da Kozluören Doğa Direniş Platformu adına eyleme katılanlar arasındaydı. İsmail Çolak, “Yeniceliler’in yanındayız.” diyerek, Yırca’da termik santral yapmaktan vazgeçen Kolin şirketinden tamamen kurtulamadıklarını, şirketin Kozluören’de yapmayı planladığı termik santralin enerji nakil hatları için binlerce ağaç kestiğini anlattı. Çolak, tüm yaşam savunucularını, Kozluören’de gerçekleştirmeyi planladıkları mitinge davet etti.

5 haziran ismail çolak

Konuşmaların ardından ilçe merkezinden ormanlık Kireçtepe bölgesine gidildi. Buradaki doğa yürüyüşünün ardından Hacıahmet Çeşmesi alanında toplanan grup, Çanakkale Belediyespor Yöresel Halk oyunları ekibinin zeybek ve harmandalı oyunlarına eşlik etti.

5 haziran çiçekli

Buluşmanın en renkli görüntüleri, anaokulu öğrencilerinin Kaz Dağları için yaptığı resimlerdi.

yenice çocuk

Büyük bir bezin başına rengarenk boyalarıyla geçen çocuklardan birinin, doğayı bize bırakın yazdığı gözlendi. Yağmur yağmasıyla erken sona eren eyleme çadırlarıyla gelen katılımcılar, geceyi kamp alanında, Kaz Dağları’nın nefesini dinleyerek geçirdi.

Fotoğraflar: Nejla Osseiran

(Rıfat Doğan / Diken – KOS Medya – Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.