EkolojiManşet

Maden tozu istemeyen Davutköylü kadınlar yine eylemde

0

Termik santrale kireçtaşı götüren kamyonların çıkardığı toz, Davutköy halkını canından bezdirdi. Çanakkale‘nin Yenice ilçesine bağlı Davutköy‘den geçen kamyonlar yüzünden tarım yapamaz, cam açamaz hale gelen köylüler, üç yıldır çözülmeyen toz sorununa isyan etti. Daha önce yol kapatmalarına, Yenice Kaymakamlığından çözüm sözü almalarına rağmen toz içinde yaşamaya devam eden köylüler, bu kez Çanakkale Valiliği’nin önünde eylem yaptı.

kadınlar
Davutköylü 40 kadın, üzerinde “Maden yenmez sayın valim”, “Yenice kapya biberi yok olmasın.”, “Davutköy maden tozu istemiyor.”, “Hayvanlar tozdan telef oluyor.” yazan pankartlarıyla valiliğin önündeki Truva Atı maketinin yanında toplandı. Kadınların eylemine İda Dayanışma Derneği üyeleri de destek verdi.
 kalaba53_n
Köylülerin toz eylemi ile ilgili basın açıklaması yapan İda Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Pirinçciler, “Biber yetişen yerde, maden kamyonunun işi ne?” diye sordu.  “Davutköylüler üç yıldır biber fidanı yetiştiremiyor.  Hayvanlarının meraları toz altında. Hastaları evde yatarken pencerelerini açamıyorlar. Davutköy halkı milletvekillerine, Yenice kaymakamına, belediye başkanına bu sıkıntılarını söylemelerine rağmen hala çözemediler.  Kadınlar bugün buraya haklarını aramaya geldiler.” dedi.
röpp
Yenice’nin Sofular köyündeki maden ocağından Çan Termik Santrali’ne kireçtaşı götüren kamyonlar, üç yıldır Davutköy’ün içinden geçiyor. Günde yüze yakın kamyon geçtiğini ve her kamyonun beş sefer yaptığını anlatan kadınlar, toz içinde yaşamak zorunda bırakılmalarına itiraz ediyor. Geçimini tarımla sağlayan köyde toz yüzünden ürün yetişmiyor.
emine teyze

“Canımız, malımız tehlikede”

“Köylü milletin efendisidir de bu şekilde mi?” diye soran Meryem Ünsal, ” Tozun içindeyiz. Biberlerimiz olmuyor.  İnsanlar yılın kaç ayı bu biberlerden alacağı paraya bakıyorlar. Başka gelirimiz yok, biber parasıyla geçiniyoruz. Ektiğimiz kırmızı biber fideleri çürüyor. Dönüm başına bir kaç ton ürün alan çiftçiler son zamanlarda ürün alamıyorlar. Hayvanlarımız kesime gidiyor, hastalıklı çıkıyor. Canımız, malımız tehlikede. Yolu değiştirmek maliyetliymiş, bizi ilgilendirmiyor. Onlar para kazanacaklar diye  susmayı düşünmüyoruz. Köyümüzü kurtarmaya çalışıyoruz, hiç değilse gelecek nesillerimiz tozsuz, hastalıksız büyüsün.” dedi.
teyze
Köyde üç kez yol kapatma eylemi yaptıklarını hatırlatan Yıldız Sencar isimli bir başka köylü, “Evlerimiz, hayvanlarımız, canımız, toz içinde. Evde temizlik yapıyoruz, yarım saat sonra yine aynı toz. Çocuklarımız bisiklet süremiyor, ya kamyon çarparsa?  Çözüm bulunsun, artık toz olmasın. Şirket başka yerden geçirsin kamyonu. Şirket o parayı kazanacak diye biz bunu yaşamak zorunda mıyız? Geçen yıl 1 nisan için söz verdiler çözeceğiz diye,  dilekçelerimiz kayda bile geçmemiş.” dedi.
davutköy

“Biz de devlete vergi ödüyoruz.”

Kireçtaşı yüklü kamyonlar evinin önünden geçen Emine Çorak, “Sabah altıda başlıyorlar, gece yarısına kadar kaç tane geçiyor, belli değil. Tarlalarda çalışan insanlarız, evde dinlenemiyoruz. Sallantı ve toz içindeyiz, çamaşır seremiyoruz. Çocuklarımız hasta oluyor. Sokağa çıkmayın diyoruz, stres içindeyiz. Üç senedir böyle, şirket 20 sene devam  edecek diyorlar. Şirket devlete vergi ödüyorsa biz de ödüyoruz. ” dedi.

röp

Basın açıklamasının ardından kadınlar İda Dayanışma Derneği üyeleri ile birlikte  üzerinde 30 köylünün imzası olan şikayet dilekçelerini, toz sorununun bu kez çözülmesi umuduyla Çanakkale Valiliğine teslim etti.

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.