Dünyaİklim KriziManşet

Ida kasırgası: Sele teslim olan New York’ta olağanüstü hal ilan edildi

0
ABD’de etkili olan Ida kasırgası ülkenin doğusuna ilerleyişini sürdürüyor. Kasırga, New York ve New Jersey‘de de şiddetli sağanak ve fırtınaya yol açtı. New York metrosu ile Newark Havalimanı sele teslim oldu. New York’ta olağanüstü hal ilan edildi.
Ülkeyi etkisi altına alan Louisiana eyaletinde büyük hasara yol açan kasırga yüzünden bu kez de ülkenin doğusu kuvvetli yağışların etkisi altına girdi. Saatteki hızı 241 kilometreye ulaşan İda kasırgası, ABD Ulusal Hava ve Meteoroloji Hizmetleri tarafından, “Kategori 4: Son derece tehlikeli büyük kasırga” olarak nitelendirildi.

Amerikan medyası New York ve çevresinde en az dokuz kişinin öldüğünü duyurdu ancak ölümlerin doğrudan selle bağlantılı olup olmadığı bilinmiyor. Ölenlerin Queens ve Brooklyn’den olduğu, yaşlarının 2-66 arasında değiştiği bilgisi verildi.

Bir saatte 8 santim yağmur

New York Central Park‘ta bir saat içinde 3,15 inç (8 cm) yağmur kaydettiği bildirilirken, polis insanları yollardan uzak durmaya çağırdı. Kentin  itfaiyesi ise şehrin dört bir yanından gelen çağrılara yanıt verdiğini açıkladı.

Şehrin metrosu kapanırken birçok tren seferi ile  New York ve New Jersey’den uçuşlar askıya alındı.

New York Valisi Kathy Hochul , sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada  vatandaşlara “Lütfen yollardan uzak durun ve gereksiz seyahatlerden kaçının” çağrısında bulundu. “Bu geceki fırtınadan etkilenen New Yorklulara yardım etmek için olağanüstü hal ilan ediyorum” dedi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, rekor kıran yağış, acımasız sel ve yollardaki tehlikeli koşullar altında kentin tarihi bir hava olayıyla karşı karşıya olduğunu  belirtti, herkesin caddelerden uzak durmasını istedi.

New Jersey’de bir ölü

Acil durum ilan edilen New Jersey‘de de en az bir kişi boğularak öldü,  yerel belediye başkanı, “Eyaletteki Mullica Hill’de bir hortum da en az dokuz evi yerle bir etti” açıklaması yaptı.

Polis, Kearny’de bir posta binasının çatısının çöktüğünü ve o sırada içeride insanların bulunduğunu açıkladı.

Kasırganın ilk vurduğu yer olan Lousiana’da neredeyse 1 milyona yakın ev halen elektriksiz durumda, New Orleans’da ise gece sokağa çıkma yasağı sürüyor.

İklim krizinin etkisi

Aşırı yağış, fırtına ve kasırga gibi meteorolojik olayların sık, yoğun ve çok etkili olması, iklim krizinin bir etkisi. Atmosferdeki sera gazı artışı nedeniyle ısınan gezegende, her geçen yıl bu tür olayların sayısı da sıklığı da artıyor.

Son 50 yılda meteorolojik afetlerin sayısının beş kat arttığını açıklayan Dünya Meteoroloji Örgütü, 1970-2019 yıllarında iki milyon insanın öldüğü 11 binden fazla meteorolojik afet yaşandığını belirtti. Örgüt, yeni yayınladığı raporunda afetlerin iklim değişikliği yüzünden artacağı uyarısını yaptı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.