Son 50 yılda meteorolojik afetlerin sayısı beş kat arttı

Dünya Meteoroloji Örgütü, 1970-2019 yıllarında iki milyon insanın öldüğü 11 binden fazla meteorolojik afet yaşandığını söyledi. Raporda afetlerin iklim değişikliği ile artacağı uyarısı yapıldı.

Dünya Meteoroloji Örgütü‘nün (WMO) 50 yılı kapsayan araştırmasına göre 1970’ten bu yana meydana gelen meteorolojik afetlerin sayısı beş kat arttı.

Bilim insanları, fırtına, sel ve kuraklık gibi afetlerdeki artışın arkasında atmosferdeki seragazı emisyonlarının artmasından kaynaklanan iklim değişikliğinin olduğuna işaret etti.

Açıklamada erken uyarı sistemlerinde yapılan iyileştirmelerin ölü sayılarındaki düşüşe yardımcı olduğu belirtildi.

İki milyondan fazla kişi öldü

WMO’nun araştırmasına göre, 1970 ile 2019 arasında 11 binden fazla felaket yaşandı. Bu afetler sonucunda iki milyondan fazla kişi hayatını kaybederken, 3 trilyon 64 milyar dolar tutarında ekonomik kayıp yaşandı.

Araştırmada görüşlerine yer verilen WMO Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, iklim değişikliği nedeniyle aşırı hava olaylarının sayısının daha da artacağı uyarısında bulundu.

Fotoğraf: Shutterstock

İklim adaletsizliği vurgusu

Avrupa ve Kuzey Amerika’da son zamanlarda daha fazla sıcak hava dalgası, kuraklık ve orman yangınlarının gözlemlendiğini belirten Taalas, “Atmosfere ulaşan su buharı miktarı artıyor, bu da aşırı yağmurlara ve ölümcül sellere yol açıyor. Okyanusların ısınması, tropik fırtınaların etki alanını ve sıklığını etkiledi.” ifadesini kullandı.

BBC’nin aktardığı araştırmaya göre, hava felaketlerine bağlı ölümlerin yüzde 90’ından fazlası gelişmekte olan ülkelerde meydana geldi.

Kuraklık 650 bin kişinin ölmesine neden oldu

Kuraklık nedeniyle 650 bin kişi hayatını kaybederken, aşırı sıcaklıklar ise yaklaşık 56 bin can aldı. Ancak 50 yıllık süre boyunca, afetlerden kaynaklanan toplam ölüm sayısı hızla düştü.

Öte yandan, 1970-79 arasında günde yaklaşık 49 milyon dolar ekonomik kayıp yaşanırken, bu miktar 2010-2019 arasında 7 kat artarak günde 383 milyon dolara çıktı.

Fotoğraf: Shutterstock

Erken uyarı sistemi hayat kurtarıyor

2017’de meydana gelen ABD’yi vuran Harvey, Maria ve Irma kasırgalarının ekonomik etkisi, 1970 ile 2019 arasındaki ilk 10 afetten kaynaklanan toplam kaybın yüzde 35’ini oluşturdu.

Araştırmada uyarı sistemlerindeki iyileştirmelerin hayat kurtarmaya yardımcı olduğuna işaret edilirken yapılması gereken daha çok iş olduğuna dikkat çekildi.

WMO üyesi 193 ülkenin sadece yarısında çoklu tehlike erken uyarı sistemleri bulunduğu aktarıldı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Sanayi devrimini başlatan Birleşik Krallık son kömürlü termik santrali kapatıyor

Birleşik Krallık, on yılın sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Katliam yasası’na karşı hak savunucuları bir kez daha meydanda: Biz bitti demeden bitmez!

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla'da yapılan eş zamanlı mitinglerde, AYM'ye seslenildi: Yasayı iptal et!

EN ÇOK OKUNANLAR