Amerikan medyası New York ve çevresinde en az dokuz kişinin öldüğünü duyurdu ancak ölümlerin doğrudan selle bağlantılı olup olmadığı bilinmiyor. Ölenlerin Queens ve Brooklyn’den olduğu, yaşlarının 2-66 arasında değiştiği bilgisi verildi.
Bir saatte 8 santim yağmur
New York Central Park‘ta bir saat içinde 3,15 inç (8 cm) yağmur kaydettiği bildirilirken, polis insanları yollardan uzak durmaya çağırdı. Kentin itfaiyesi ise şehrin dört bir yanından gelen çağrılara yanıt verdiğini açıkladı.
Şehrin metrosu kapanırken birçok tren seferi ile New York ve New Jersey’den uçuşlar askıya alındı.
New York Valisi Kathy Hochul , sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada vatandaşlara “Lütfen yollardan uzak durun ve gereksiz seyahatlerden kaçının” çağrısında bulundu. “Bu geceki fırtınadan etkilenen New Yorklulara yardım etmek için olağanüstü hal ilan ediyorum” dedi.
New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, rekor kıran yağış, acımasız sel ve yollardaki tehlikeli koşullar altında kentin tarihi bir hava olayıyla karşı karşıya olduğunu belirtti, herkesin caddelerden uzak durmasını istedi.
I’m declaring a state of emergency in New York City tonight.
We’re enduring an historic weather event tonight with record breaking rain across the city, brutal flooding and dangerous conditions on our roads.
— Mayor Eric Adams (@NYCMayor) September 2, 2021
We’re keeping our eyes on our power grid. We’ve seen about 5,300 customers without power.
We expect the rain to stop in the next few hours. But until then, again, if you’re not inside, get inside.
— Mayor Eric Adams (@NYCMayor) September 2, 2021
New Jersey’de bir ölü
Acil durum ilan edilen New Jersey‘de de en az bir kişi boğularak öldü, yerel belediye başkanı, “Eyaletteki Mullica Hill’de bir hortum da en az dokuz evi yerle bir etti” açıklaması yaptı.
Polis, Kearny’de bir posta binasının çatısının çöktüğünü ve o sırada içeride insanların bulunduğunu açıkladı.
Kasırganın ilk vurduğu yer olan Lousiana’da neredeyse 1 milyona yakın ev halen elektriksiz durumda, New Orleans’da ise gece sokağa çıkma yasağı sürüyor.
İklim krizinin etkisi
Aşırı yağış, fırtına ve kasırga gibi meteorolojik olayların sık, yoğun ve çok etkili olması, iklim krizinin bir etkisi. Atmosferdeki sera gazı artışı nedeniyle ısınan gezegende, her geçen yıl bu tür olayların sayısı da sıklığı da artıyor.
Son 50 yılda meteorolojik afetlerin sayısının beş kat arttığını açıklayan Dünya Meteoroloji Örgütü, 1970-2019 yıllarında iki milyon insanın öldüğü 11 binden fazla meteorolojik afet yaşandığını belirtti. Örgüt, yeni yayınladığı raporunda afetlerin iklim değişikliği yüzünden artacağı uyarısını yaptı.