Editörün SeçtikleriHayvan HaklarıManşetTürkiye

İBB’nin Dörtyol’a gönderdiği atlar, çipleri çıkarılarak satılmış

0

Haber: Burcu Özkaya Günaydın

*

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Adalar’daki fayton sahiplerinden satın alarak, ücretsiz sahiplendirdiği bin 177 attan Hatay’ın Dörtyol ilçe belediyesine gönderilen 100’ünün önce bir at çiftliğine gönderildiği, bakımları karşılamayınca da çiplerinin çıkarılıp bilinmeyen kişilere satıldığı ortaya çıktı.

Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin ve Dörtyol Belediye’sinde memur olarak görev yapan Ferhat Erkin’in imzasıyla teslim alınan atların İBB’nin sorusu üzerine kayıp olduğu ortaya çıkmıştı. Skandalın anlaşılması üzerine de Belediye Başkanı Keskin, çelişkili açıklamalar yapmış, ardından da “Partime zarar vermek istemiyorum” diyerek istifa etmişti.

Dörtyol Belediye Meclis Üyesi ve CHP Meclis Grup Sözcüsü Avukat Emre Arık, atların Atatürk At Çiftliği’ne gönderildiğini belirtti.

Arık gazetemize şunları anlattı:

Burada Dörtyol Atatürk At Çiftliği bulunuyor. İşletmesi ise atları teslim alanlardan biri olan Belediye çalışanı Ferhat Erkin’in abisi Ali Erkin ve Dörtyol MHP’de yönetici olan Celal Ceren’e verilmişti. Bu kişiler, İBB’nin atları sahiplendirmek istediğini duyunca soluğu Belediye Başkanı Fadıl Keskin’in yanında almışlar. Başkandan, atlara belediyenin talip olmasını  istemiş ve ‘Biz çiftlikte bakarız, at binmeye gelenler de bu hayvanlara biner. Hem Ülkü Ocakları’na her zaman yardım ediyoruz, oraya daha fazla destek veririz’ demişler. Başkan Fadıl Keskin de kabul etmiş”.

Atlara bakamayınca sattılar

Arık, belediyenin, İBB’ye atlara talip olduğunu bildirmesinin ardından Hatay’a gönderilen ve kağıt üzerinde Dörtyol Belediyesi’nin teslim aldığı atları, Atatürk At Çiftliği’ne götürüldüğünü söyledi.

Koronavirüs salgını başlayınca, müşterilerin de gelmemesi üzerine çiftlik sahiplerinin hayvanların bakımında zorlandığını kaydeden Avukat Arık şöyle konuştu:

Atatürk At Çiftliği’ni işleten Ali Erkin.

“Atların bakımı kolay bir iş değil, oldukça da masraflı. 100 atın günlük bakımı 1000 TL eder. Koronavirüs süreci başlayıp, mekânlar kapanınca atlara bakamaz duruma gelen Celal Ceren ve Ali Erkin, Başkan Fadıl Keskin’e giderek, atların bakımı için yardım istemiş ancak Başkan, ‘Siz istediniz ben getirttim, gerisine karışmam’ demiş.  Bunun üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvuran Ceren ve Erkin, oradan da Belediye’ye zimmetli atlar için ödenek çıkmayacağını öğrenmiş.” Bu sürede 10 atın bakımsızlıktan öldüğünü kaydeden Arık, atları alan kişilerin hayvanlara bakamayacağını anlayınca, çiplerini çıkararak sattıklarını bildirdi:

” Belediye Başkanı kaçtı diyor. Böyle bir şey olabilir mi? Dörtyol’da iki koyun kaybolsa herkesin haberi olur, 100 at kaybolabilir mi?”

Belediye Başkanı partisinin kararıyla istifa etmişti 

Skandalın ortaya çıkması üzerine, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin’e yakın kaynaklar ve çiftlik yetkilileri, geçtiğimiz pazartesi günü atlarla ilgili bir basın toplantısı yapacaklarını ve atları kamuoyuna göstereceklerini söylese de böyle bir toplantı olmadı. Onun yerine Başkan Keskin, partisininden gelen baskılar üzerine MHP’den istifa etti. MHP de Keskin’in partiden istifasının işleme konulduğunu ve belediye başkanları listesinden de düşürüldüğünü açıkladı.

Partisine zarar gelmemesi için istifa ettiğini anlatan Başkan Keskin şunları söyledi: “Atların sucuk yapıldığı iddiası asılsızdır. İnsanların attan sucuk yapmaya ihtiyacı yok. Teslim ettiğimiz kişi atları elinden kaçırdı. Kaymakamlık da bunu soruşturuyor. Getirdiğimiz atlardan dolayı sosyal medyada veya diğer medyalarda şahsıma yapılan hakaretleri es geçiyoruz. Ancak tam 50 yıldır şerefle, şanla taşıdığım uğruna can verdiğim Milliyetçi Hareket Partisi´ne yapılan saldırıyı bir nebze hazmedemedik. Bunun için de ‘daha çok partimize zarar gelmesin’ diye, içimiz kan ağlayarak Milliyetçi Hareket Partisi´nden istifa ettim.”

Bir ayda üç kez rayiç bedeli değişti: 500 bin TL kamu zararı

Dörtyol Belediyesi’nde yolsuzluk skandalları bununla sınırlı değil. Nisan ayının başında zimmete para geçirmekten ikisi müdür olmak üzere beş Belediye çalışanı tutuklanırken, şimdi de bir ay içinde üç defa rayiç bedeli değiştirilen bir arazi yolsuzluğu ortaya çıktı. İlçeye bağlı Yeşilyurt Mahallesi’nde yer alan Mehmet Alıcı’ya ait bir arazi Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hatay Şubesi’nde yönetim kurulu üyesi akrabası Süleyman Alıcıya ait firmaya devredildi.

Taşınmazın devrinden kısa bir süre önce 18 milyon 317 TL olan rayiç bedeli vergi dairesine verdiği beyanda miktarın yanlış olduğunu belirtilerek 3 milyon 999 bin TL’ye düşürülmesini sağlandı. 18 milyon 317 TL iken 700 bin TL vergi çıkarılan taşınmazın değeri 3 milyon 999 bin TL’ye düşürülünce yüzde 4 üzerinden tapu vergisi 150 bin 680 TL oldu; 500 bin TL’den fazla bir kamu zararı oluştu.

Taşınmazın bir hafta içinde üç defa rayiç bedelinin değişmesi, işlemin yapıldığı Tarsus Vergi Dairesi’nin gözünden de kaçmadı, gerekli yerlerle  yazışmalar yapıldı.

Avukat Emre Arık, olayı tesadüfen duyduğunu ve gerekli araştırmaları yapıp, belgeleriyle savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

You may also like

Comments

Comments are closed.