EkolojiManşet

İBB Küçükçekmece Gölü’nü kurtarmak için proje üretecek

0

İBB’den yapılan açıklamada su numuneleri analiz edilmeden ölümlerin atık su veya bir başka nedenden kaynaklı olduğuna dair kesin ifadelerin doğru olmayacağı belirtildi. Numuneler, İSKİ’ye ait laboratuarlarda analiz edildikten sonra sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak.

Gölde ölü balıklar arasında kefal ve benzeri deniz varlıkları da bulunmuştu. 

Gölü şehre kazandırmak için proje üretilecek

Göl’ün uzun yıllardır alarm verdiğinin açıkça görüldüğü belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İBB uzun yıllardır ihmal edilmiş, kentin kirli su kaynağı haline getirilmiş Küçükçekmece Gölünü yaşatmak, şehre yeniden kazandırmak için sorumluluk alanlarında projeler üretecek. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da, Küçükçekmece Gölü üzerinde hassasiyetle durulması, proje üretilmesinin de  altını çizdi.”

İSKİ: Balıkları DSİ barajı ve kirlilik öldürüyor

Su örneklerini incelemeye alan İSKİ’den de bir açıklama geldi. Gölün hiçbir zaman su kaynağı olarak kullanılmadığına dikkat çekilen açıklamada, yıllar boyunca verilen atık su sebebiyle su kalitesinin önemli ölçüde kirlendiği ve tatlı su kaynağı olan Sazlıdere üzerine DSİ tarafından baraj yapılmasıyla, tatlı su girişi de önemli ölçüde azaldığı kaydedildi. Açıklamada bu sebeplerle, Küçükçekmece Gölü’nde zaman zaman mevsimsel olarak oksijen azalmasına bağlı balık ölümleri yaşanabildiği belirtildi.  

Çevre Bakanlığı  ayrı inceleme başlattı

Balık ölümleri hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da ayrı bir inceleme başlattı. Bakanlık yetkilileri, ölü balıkları toplayarak sudan örnekler aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Küçükçekmece Gölü’ndeki balık ölümleri üzerine İl Müdürlüğü ekiplerimiz gölün farklı noktalarından inceleme yapmak üzere numuneler almıştır. Tespitlerimiz sonrası balık ölümlerinin önüne geçecek tedbirler uygulanarak kirliliğe sebep olanlarla ilgili yasal süreç başlatılacaktır” denildi. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.