EkolojiKentManşet

İBB itiraz etti, Yıldız Parkı yapılaşma tehditinden kurtuldu

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından koruma statüsü değiştirilen ve imara açılan İstanbul Beşiktaş‘taki  Yıldız Parkı için aldığı karara itirazı, mahkeme tarafından kabul gördü. Planlar iptal edildi.

Bakanlık 2021 yılında, Doğal ve Tarihi Sit Alanı koruması altına alınan Yıldız Parkı’nın koruma statüsünü, “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak değiştirilmişti. Yıldız Parkı’nın çevresindeki parseller ise “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmişti.  İBB’nin tescil kararı sonrası bakanlığa itirazı reddedilince, konu yargıya taşındı.

‘Hukuka uyarlık yok’

Dosyayı inceleyen İstanbul 9. İdare Mahkemesi, İBB’nin itirazıyla açılan davada kararını açıkladı. İlgili mevzuat ve bilirkişi raporlarını inceleyen mahkeme İBB’nin itirazını haklı bularak Yıldız Parkı’nın koruma statüsünde yapılan değişikliği iptal etti.

Yıldız Parkı’nın ekolojik, fizyografik ve biyolojik yapısı itibarıyla bütün olarak korunması ve orman için alanların devamlılığının esas olması gerektiğine vurgu yapan mahkeme kararında, “Davaya konu alanın nitelikli doğal koruma alanı olarak korunması gerektiği anlaşıldığından, dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Mevzuata da uygun değil

Mahkeme kararının sonuç kısmında “…Yıldız Parkı Etabı Doğal Sit Alanının ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmesine dair İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’nun 26 Ağustos 2021 tarihli kararının, bu raporun onaylanmasına dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlık Makamının 2 Eylül 2021 tarih ve 1648125 sayılı Olur’u işleminin ilgili mevzuat açısından uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” denildi.

Gökçe: Park ve koru korunacak

Kararı sosyal medya hesabından “İstanbullulara güzel bir haber” olarak duyuran şehir plancısı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe de davayı gören İdare Mahkemesi’nin; 

  • Yıldız Parkı ve Korusu’nun  Ekolojik, fizyografik, biyolojik yapısının bütün olarak korunması,  
  • Orman alanlarının devamlılığının esas olması gerektiğini,  
  • Bakanlığın yapmış olduğu değişiklikle hayvanların, doğal bütünlüğün olumsuz etkilenerek, peyzaj değerinin bozulacağını,  
  • Yıldız Parkı ve Korusu’nun doğal koruma alanı olarak korunması gerektiğini tespit ederek,  

hukuka uygunluk bulunmayan imar planı değişikliğini iptal ettiğini duyurdu.

Gökçe, “Yıldız Parkı ve Korusu korunacak, bütün güzelliği ile İstanbulluları misafir etmeye devam edecek. Biz de başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun öncülüğünde  İstanbulumuzun ekolojik, doğal tüm güzelliklerini korumak için 7/24 çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.