ManşetTürkiye

Human Rights Watch: Türkiye’nin Cerablus’taki saldırısında 24 sivil öldürüldü

0

Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), “tüm taraflar sivillerin zarar görmesini en aza indirmeye özen göstermeli” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Türkiye’nin Cerablus’ta Suriye Demokratik Güçleri’ne yönelik olarak 28 Ağustos 2016 günü düzenlediği bir saldırıda 6’sı çocuk olmak üzere 24 sivilin öldürüldüğünü açıkladı. Sivillerin arasına konuşlanmış 10 ila 15 savaşçı da aynı saldırıda öldürüldü.

22

Örgüt açıklamasında olayı şöyle anlattı:

“İki bölge sakini İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne 28 Ağustos günü, gün ağarmadan evvel, Türk uçaklarının SDG savaşçılarına bir hava saldırısı düzenlediğini, bu sırada SDG savaşçılarının sivil bir yerleşimdeki binaların arasında parketmiş askeri araçlardan henüz inmiş olduklarını ve 50 civarında insanın da yakınlardaki çatışmalardan kaçarak bu binalara sığınmış olduğunu anlattı. Hava saldırısının hemen ardından başlayan topçu atışları ise kayıpların daha da artmasıyla sonuçlandı.

“İki bölge sakini İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne saldırıda ölen 13 akrabalarının isimlerini verdi. Olay sırasında orada olmayan Muhammed Osman adındaki bir akraba ise Facebook sayfasında saldırıda ölen, aralarında 6 çocuk ve 6 kadının da bulunduğu 24 kişinin ismini yayınladı.”

“Sivilleri riske atmak hukuksuz”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, tüm tarafları sivillerin zarar görmesini en aza indirmeye özen göstermeye çağırdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Acil Durumlar Direktör Yardımcısı Ole Solvang “Eğer SDG güçleri kendilerini sivillerle dolu binaların arasına konuşlandırmamış olsalardı, Türkiye güçleri de bölgede sivillerin bulunup bulunmadığını tespit etmek için daha çok çaba sarfetmiş olsaydı, 24 sivilin ölümü engellenebilirdi. Sivilleri gereksiz yere riske atmak hukuksuzdur, hatta askeri bir hedefe yönelik bir saldırı bile, sivillerin zarar görebileceği hesaba katılmadan gerçekleştirilmişse, hukuksuz olabilir” diyor.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.