Orman Kanunu değişiyor. Meclis’e sunulan yasa tasarısına göre, bakanlar kurulu, ormanlık alanları imara açma yetkisine sahip olacak.
Hükümet, Orman Kanunu’nda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Meclis’e sunulan kanun tasarısına göre, ‘ihtiyaç halinde’ kıyılarda ibadethane yapılabilecek. Tasarı, orman olarak korunmasında yarar görülmeyen yerlerin imara açılması için bakanlar kuruluna yetki veriyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bakanlar kurulunda görüşüldükten sonra TBMM Başkanlığı’na sunulan ‘Orman Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ şu düzenlemelerin yapılmasını öngörüyor.
Baraj ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi için karada yapılması mecburi tesislere Orman Genel Müdürlüğü’nce bedeli alınarak 29 yıla kadar izin verilebilecek. Bu izin, devlet ormanlarında bitki türlerinin tohum ve fidanlarını yetiştirmek üzere fidanlık kurulmasına, arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kullanımına, define aranmasına, odun kömürü, terebentin, katran, sakız gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına da olanak sağlayacak.
Yetki Bakanlar Kurulunda
Tasarıya göre orman olarak korunmasında yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi mümkün olmayan yerler kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılaşmaya açılacak. ‘Orman olarak korunmasında yarar görülmeyen yerlerin’ neresi olduğuna ise bakanlar kurulu karar verecek.