ManşetTürkiye

Marmara için turuncu kod: 19 ilde için kuvvetli lodos uyarısı

0

MGM, başta Marmara Bölgesi olmak üzere, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinden bazı illerin dahil olduğu bölgelerde lodosun etkili olacağı değerlendirmelerini paylaşarak vatandaşları yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyardı.

MGM, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir illeri için turuncu kodla, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Manisa, Uşak, İzmir ve Aydın illeri için de sarı kodlu uyarıda bulundu.

Rüzgarın, Marmara, Ege, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz’de güney yönlerden kuvvetli (50-70 km/saat) ve zaman zaman fırtına şeklinde (60-90 km/saat) eseceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis bekleniyor.

Öte yandan hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

MGM’nin yaptığı turuncu kodla uyarı hava durumunun tehlikeli olduğu, tahmin edilen durumun sıklıkla görülmediği, hasar ve kayıplar yaşanabileceği anlamına gelirken, vatandaşların çok tedbirli olmalarını gerektiriyor.

Sarı kodla uyarı potansiyel tehlikeye işaret ederken, olağandışı bir meteorolojik hadise beklenmediğini ancak hava durumundan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor.

‣ Meteorolojiden sağanak ve fırtına uyarısı
‣ İstanbul için fırtına ve sel uyarısı
‣ AFAD’dan İstanbul uyarısı: Sel, fırtına, hortum bekleniyor

İstanbul’da lodos fırtınası bekleniyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), vatandaşları sabah saatlerinden itibaren etkili olması beklenen lodos fırtınasına karşı uyardı.

AKOM verilerine göre, İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesi genelinde etkili olan lodosun sabah saatlerinden itibaren kuvvetini arttırarak fırtına şeklinde etkili olacağı tahmin ediliyor.

İstanbul’da yarın akşam saatlerine kadar saatte 40-70 kilometre hızla eseceği tahmin edilen fırtınanın, Eyüpsultan, Arnavutköy, Büyükçekmece, Silivri ve Çatalca ilçelerinde 80 km/saatlik kuvvetli fırtına şiddetinde esmesi bekleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şiddetli rüzgâr nedeni ile yaşanabilecek olumsuz hava şartlarında ekiplerini hazırda tuttuğunu ancak hava, deniz ve kara ulaşımında aksamalar yaşanabileceği belirtildi.

AKOM, İstanbul’da, yaşanabilecek ağaç devrilmesi, çatı, tabela uçması, baca gazı zehirlenmesi ve deniz ulaşımındaki aksamalara karşı dikkatli olunması konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.

Fırtına, Marmara’da ulaşımı sekteye uğrattı

Lodos, dün akşam da başta İstanbul ve Bursa olmak üzere Marmara’da hayatı olumsuz etkiledi.

İstanbul’da, Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş, Bostancı-Karaköy-Kabataş, Maltepe-Adalar, Beşiktaş-Adalar, Avcılar-Bostancı, Avcılar-Bakırköy-Yenikapı-Kadıköy ve Aşiyan-Anadolu Hisarı-Küçüksu güzergahlarındaki vapur seferleri lodos sebebiyle gerçekleştirilemedi. Bandırma-Yenikapı-Kadıköy güzergahındaki 07.45 saatindeki İDO seferi de olumsuz hava koşulları dolayısıyla yapılamadı.


Bursa’da kuvvetli lodos nedeniyle 3 katlı binanın uçan çatısı, metro güzergahına düştü. Uçan çatı, metro hattındaki enerji tellerine zarar verirken, çatıdan kopan parçalar nedeniyle yol bir süre trafiğe kapatıldı. Metro hattında yaşanan aksaklık nedeniyle Kestel-Arabayatağı arasındaki metro seferleri otobüslerle sağlandı.

Lodos fırtınası nedeniyle Bozcaada ve Gökçeada’ya tüm feribot seferleri de iptal edildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.