Türkiye

HSYK’da Bakanlık ve Hükümet Egemenliği

0
HSYK’nın yeni yapısında çoğunluğu oluşturacak 16 üye için yaklaşık 11 bin hakim ve savcı sandık başına gitti. 199 adayın yarıştığı seçimde Adalet Bakanlığı’nın desteklediği tüm adayların girdiği kurula, YARSAV listesinden giren olmadı.
Türkiye genelinde 10 bin 739 hakim ve savcı, HSYK’ya girecek 10’u asil 6’sı yedek 16 üyeyi belirlemek için sandık başına gitti.

YARSAV’ın listesi ve Adalet Bakanlığı’nın desteklediği iddia edilen listenin çekişmesine sahne olması beklenen seçimlerde, YARSAV, yapısı değiştirilen HSYK’ya tek bir adayını bile sokamadı.

199 adayın yarıştığı ve dün akşam saat 17.00 itibariyle sona eren seçimin, YSK Başkanı Ali Em tarfından açıklanan resmi olmayan sonuçlarına göre, Türkiye genelinde en fazla oyu Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur aldı.

İdari yargıdan HSYK’ya giren bir başka bürokrat ise Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Birol Erdem oldu. Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya da HSYK’da yer almayı başardı.

Bu arada Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu seçimindeki ağır yenilgi öncesinde, YARSAV’dan da olağanüstü genel kurul haberi geldi. Tek bir adayını bile kurula sokamayan YARSAV, 5 Aralık’ta yeni yönetimini belirleyecek.

ADLİ YARGI

Asil üyeler:
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur
Yargıtay 10. Ceza Dairesi Tetkik Hakimi Teoman Gökçe
Rize Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Köroğlu
Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nesibe Özer
Adana Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Serter
Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya
Edirne Hakimi İsmail Aydın

Yedek üyeler:
Ankara Cumhuriyet Savcısı Harun Kodalak
Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Celal Avar
Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hayrettin Türe
İzmir Asliye 7. Hukuk Mahkemesi Hakimi Ali Öztürk

İDARİ YARGI

Asil üyeler:
Danıştay 6. Daire Tetkik Hakimi Ahmet Berberoğlu
Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Birol Erdem
İstanbul 5. İdare Mahkemesi Üyesi Resul Yıldırım

Yedek üyeler:
Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Halil Koç
Danıştay Savcısı İbrahim Topuz

İTİRAZ HAKKI VAR

Öte yandan YSK Başkanı Ali Em, bu sonuçların kesin olmadığını, itiraz süresi içerisinde sonuçlara itiraz edilmesi halinde itirazların değerlendirileceğini ve gelecek hafta başı üyeliklere seçilen kişilere mazbatalarının verileceğini bildirdi.

Em, seçim sonuçlarını illerden faks yoluyla aldıklarını ifade ederek, geç saatte açıklama yapmasının sebebinin sonuçların illerden geç gelmesi olduğunu söyledi. (Açık Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.