Türkiye

HSYK: Tutuklular Meclis’te olmalı

0

YSK’nın Hitap Dicle kararı ve tutuklu milletvekillerinin durumu konusunda bir değerlendirme de NTV canlı yayınına katılan HSYK Birinci Daire Başkanı Okur’dan geldi. Okur, Dicle için şu yorumu yaptı: “Bence geciken adalet adalet değildir. YSK bu kararı bu konudan haberdar olduğu gün vermeliydi. Milletin iradesi sandığa gitmeden önce vermeliydi. Ama verilen karar sonuç itibariyle doğrudur. Çünkü milletvekili seçilmesine engel bir mahkumiyet söz konusu.”

Anayasanın 83 ve 14. maddelerinin birlikte değerlendirildiği zaman tutukluların milletvekili olmaları, seçilmelerinin otomatikman tahliye gerektirmediğini vurgulayan Okur, ancak burada mahkemelerin taktirinin söz konusu olduğunu söyledi. Mahkemelerin bu kişilerin kaçma şüphesi olup olmadığını, dosyadaki delil durumuna bakarak talebi kabul de ret de edebileceğini belirten Okur, şunları söyledi:

“Dolayısıyla Köksal (Şengün) Bey’in oradaki muhalefet şerhini de ben doğru diye değerlendiriyorum, diğer arkadaşların çoğunluk görüşünü de doğru olduğunu düşünüyorum, çünkü tamamen hakimin taktirine bağlı. Anayasa’nın 83. maddesi bu haliyle kaldığı sürece bu böyle olmak zorunda. Kişisel görüşümü sorarsanız, ben orada hakim olsaydım nasıl karar verirdim; millettten bu kadar oy almış kişilerin parlamentoda olması gerekir diye düşünürdüm.”

İbrahim Okur, ‘Yargı ve Medya İşbirliği Kapsamında Basın Sözcülüğü Çalıştayı’nın ardından da tutuklu vekillerle ilgili sorular üzerine de şöyle konuştu:

“Kişisel olarak ben o dosyanın hakimi olsaydım, açıkçası ben tahliyeden yana oy kullanırdım. Çünkü aday olmuşlar, belli bir oy almışlar, milletvekili seçilmişler, görüşlerini parlamentoda ifade etmelerinin imkanı sağlanmalıydı.”

Hatip Dicle’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurusuyla ilgili soruya ise Okur, “Bu durumla ilgili başvurulamaz” dedi. (Radikal)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.