ManşetTürkiye

HSK, İmamoğlu davasına bakacak istinaf heyetini de değiştirdi

0

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yeniden adaylığa hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB)  Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ‘hakaret’ suçlamasıyla verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve “siyasi yasak” kararının istinaf aşamasına bakacak olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 24. Ceza Dairesi‘nin başkanı ve bir üyesini görevden aldı.

İstinaf ve ardından Yargıtay‘ın vereceği karar, İmamoğlu’nun siyasi geleceğini etkileyecek

DW Türkçe‘den Alican Uludağ‘ın haberine göre, HSK Birinci Daire, temmuz ayındaki iller arası atama kararnamesinin ardından bu kez “müstemir yetki” kararnamesini tamamladı. Kurul, Ekrem İmamoğlu davasının istinaf aşamasına bakacak olan İstanbul BAM 24. Ceza Dairesi Başkanı Sezai Öztürk’ün yetkisini kaldırdı, Öztürk’ü 2. Ceza Dairesi Başkanlığı‘na gönderdi.

Aynı dairenin üyesi Rüştü Yamak da 1. Ceza Dairesi Üyeliği’ne atandı. Daire Başkanlığı’na Yaşar Kılınç, üyeliğe ise Muharrem Ballı getirildi. Dairede salt çoğunlukla karar alınıyor.

İmamoğlu davası öne çekilebilir

Görev değişikliğinin ardından, henüz istinaf incelemesini tamamlamayan 24. Ceza Dairesi’nin davayı öne çekmesi bekleniyor. İstinafın vereceği karardan sonra dosya, son hüküm için Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne gidecek.

Olası bir onama kararında İmamoğlu, Mart 2024’teki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeniden aday olamayacak ve olası bir CHP Genel Başkanlığı adaylığı iddiası da tümden ortadan kalkmış olacak.

Yerel mahkemenin hâkimi de değiştirilmişti

Yüksek Seçim Kurulu üyelerine “Ahmak” demekle suçlanan ancak bu sözü dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘ya yanıt olarak söylediğini belirten İmamoğlu, “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret” suçundan yargılanıyordu. Davanın son duruşması öncesi hâkimi Hüseyin Zengin, isteği dışında İstanbul‘dan Samsun‘a atanmış, yerine ise Mehdi Komşul getirilmişti. Yeni gelen Yargıç Komşul, 14 Aralık 2022 tarihinde İmamoğlu’nun 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar vermiş ve aynı zamanda siyasi yasak kararı da almıştı.

İkinci davaya da ikinci hâkim

HSK, İmamoğlu’nun, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin “ihaleye fesat karıştırmak” iddiasıyla Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki yargılanmasında da yetki kararnamesiyle değişiklik yaptı.  10. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yetkisi ikiye bölünerek, buraya yeni bir hâkim daha atadı. Mevcut hâkim Mesut Kesayak‘la birlikte çalışacak yeni yargıç Tuğçe Tavus oldu. İmamoğlu dosyasına hangi hâkimin bakacağı şimdilik bilinmiyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.