Türkiye

Hopalılara cezaevinde de zulüm

0

Sokak, karakol, adliye yetmedi, şimdi de cezaevinde…

Artvin’in Hopa İlçesi’nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs günü düzenlediği seçim mitingini protesto ederek taleplerini dile getirdikleri için tutuklanan Hopalılara ‘özel muamele’ yapıldığı bildirildi.

Tutuklanarak Erzurum’da cezaevine götürülen 12 kişinin durumu ve davanın seyrine dair Hopa Belediye Konferans Salonu’nda basın toplantısı düzenleyen avukatlar, bir aydan daha fazla zaman geçmesine rağmen soruşturmanın sonlandırılmadığına, dava dosyası üzerindeki ‘gizlilik’ kararının kaldırılmadığına dikkat çekti.

Hazırladıkları raporu açıklayan avukatlar, Hopa tutuklularına, karakol ve adliyede uygulanan ‘özel’ muamelenin cezaevinde de sürdüğü bilgisini verdi.

Basın toplantısında konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Küçükali, yaşanan olayların sorumlusunun polis olduğuna dikkat çekti, tutuklanan gençlerinin bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Yönetmen Özcan Alper de basın açıklamasına katılarak ailelere destek verdi.

Avukat Meriç Eyüboğlu, gözaltına alma süreciyle başlayan hukuksuzluğun sürdüğünü belirtti. Tutuklanan 12 kişiden 4’ünün Erzurum E Tipi Cezaevi’ne 8 kişinin ise Erzurum H Tipi Cezaevi’ne götürüldüğünü söyleyen Eyüboğlu, “Ali Aksu, bir arkadaşının parmak izi alınırken yaşanan tartışmaya müdahil olması üzerine kamerası olmayan bir odaya götürülmüş ve 10-15 kişi olduklarını tahmin ettiği koruma memuru tarafından, kaba dayağa maruz kalmıştır. Bu işkenceye varan kötü muamele müvekkilin kafasına ve özellikle de sırt bölgesine tekme ve tokat vurularak gerçekleştirilmiştir” dedi.

4 tutuklunun götürüldükleri Erzurum E Tipi Cezaevi’nde fareler ve fare pisliği bulunan ortamlarında tutulduğunu söyleyen Eyüboğlu, tutukluların en büyük sorununun ise günün sınırlı zamanlarında havalandırmaya çıkarılmaları olduğuna işaret etti.

Avukatlar, H Tipi Cezaevi’ndeki 8 tutuklunun 3 gün içinde Erzurum E Tipi Cezaevi’ne götürüldüklerini söyleyerek, müşahade adı verilen E-5 koğuşuna konulduklarını belirtti. 8 tutuklunun günde sadece 1 saat havalandırmaya çıkarıldıklarına dikkat çekti.

Avukat Meriç Eyüboğlu, 12 tutuklunun bir arada kalma taleplerinin de bugüne kadar karşılanmadığını kaydetti.

E Tipine geçtikleri tarihten bu yana, Erzurum’a gelmediği gerekçesiyle Birgün ve Gündem gazetelerinin müvekkillerine verilmediğini söyleyen Eyüboğlu, “Tutuklu müvekkillerin yazdıkları mektupların postalanması, onlara gönderilen kart ve mektupların iletilmemesi meselesi de bir diğer problemdir. Keza müvekkillerin tamamı gönderilen kitapların verilmemesinden şikayetçidir. Öyle ki Şaban Kotil öğrencisi olduğu Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’ne ait ders kitaplarını bile bir haftadır teslim alamamıştır” dedi.

Basın açıklamasına katılarak ailelere destek veren yönetmen Özcan Alper ise şunları söyledi: “İktidarla aynı düşünmeyen herkese suçlu diye muamele ediyorlar. Doğayı böyle tahrip edenlere karşı Hopalılar onurlu bir karşı çıkış yaptı. Ve bu ülkede onurlu, kişilikli bir hayat yaşamak isteyen herkes de bu nedenle Hopa’ya sahip çıktı. Ben Metin Hoca’yı saygıyla selamlıyorum. Hopalılar şimdi eskisinden daha birlik içinde, yine onurluca içerideki arkadaşları sahiplenmelidir. Biz de aydınlar, sanatçılar olarak elimizden geleni yapacağız, Hopalıların ve ailelerin yanında olacağız.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.