İklim KriziKültür-SanatManşet

Hollywood yıldızlarından iklim krizine karşı kısa film: Yaşam Muhafızları

0

Çeviri: Ecem Albayrak

Oscar’ın favorisi Joaquin Phoenix, Joker’den sonraki filmini tanıttı. Extinction Rebellion ve Amazon Watch ile yaptığı kısa film, iklim ve ekolojik kriz için insanları harekete geçmeye çağırıyor.

Guardians of Life (Yaşam Muhafızları) adlı filmde Phoenix’e Rosario Dawson, Matthew Modine ve Oona Chaplin gibi bir dizi Hollywood yıldızı eşlik ediyor.

Harekete geçme çağrısı

Bir Los Angeles Acil Servisi’nde çekilen 2 dakikalık kısa film, halkı iklim ve ekolojik krizin farklı yönlerine angaje etmek için yeni bir kampanya başlatıyor. Film, Amazon ve yerli topluluklarının kötü durumu için bir kamu spotu niteliğinde ve yıkıcı orman yangınları, kuraklıklar, seller ve fırtına felaketlerinin bir sonucu olarak dünyanın her köşesinde gerçekleşen ormansızlaşma ve biyolojik çeşitlilik kaybı için bir alarm çağrısı görevi görüyor.

İklim grevinde gözaltına alınmıştı

Bu yılın 9 Şubat’taki Oscar’ında En İyi Erkek Oyuncu Ödülü adaylığı olan Joaquin Phoenix’in filme katılımı, kendisinin aktivizm tarihi göz önüne alındığında sürpriz değil. Phoenix, bir süre önce Washington’da aktris Jane Fonda tarafından düzenlenen ve iklim değişikliği ile hayvan tarımı arasındaki bağlantıdan bahsettiği bir protestoda gözaltına alınmıştı.

‘Seçimlere kadar bekleyemeyiz’

Phoenix, filmin kendisi için ne anlama geldiğini şöyle anlatıyor:

Bu film gerçekten bir eylem çağrısı. Et ve süt endüstrisinin iklim değişikliği üzerindeki etkisi hakkında farkındalığı arttırmak için dahil oldum. Gerçek şu ki, yağmur ormanlarını net bir şekilde kesip yakıyoruz ve bu eylemlerin dünya çapında olumsuz etkilerini görüyoruz.

İnsanlar hala zamanın olduğunun farkında değiller, ancak bu sadece şimdi harekete geçip tüketimimizde kapsamlı değişiklikler yaparsak mümkün. Hükümetlerin bu sorunları bizim için çözmesini bekleyemeyiz. Bu değişiklikleri yapmaya çalışmak için seçimlere kadar bekleyemeyiz. Kendi yaşamımızda değişimler yapmak ve şimdi harekete geçmek için bireysel bir sorumluluğumuz var.

On iki bölümlük serinin ilk filmi

Film, Mobilize Earth ile birlikte Extinction Rebellion tarafından planlanan on iki bölümlük bir serinin ilk filmi. Çoğu bilim insanının, politikacının ve halkın, gezegendeki yaşamın hayatta kalmasını sağlamak için ya batacağımız ya da bu bataklıktan çıkacağımız bir dönem olarak olarak gördükleri on yıla girerken, filmlerden her biri insan türünün karşılaştığı en acil sorunlar hakkında bir hikaye anlatacak.

Monson: Hikayeyi metafor olarak kullanıyoruz

Filmin yönetmeni Shaun Monson, önceki belgesel tarzı kamu spotlarının izleyicileri harekete geçirmede başarısız olduğu için filmi yapmak zorunda hissettiğini söyledi:

“Bu yüzden ormansızlaşma, buzul erimesi veya türlerin yok olmasına odaklanmak yerine, bir hikayeyi metafor olarak kullanıyoruz. Amazon, dünyanın akciğerleri veya dünyanın kalbi olarak adlandırılıyor, biz de belgesel çekimleri yerine, yüzü görünmeyen bir hastayı sistemik kalp yetmezliğinden kurtarmaya çalışan doktorlar ve hemşirelerin olduğu bir acil servis sahnesi sunduk. Hikayenin ters köşesi sadece sağlık görevlilerinin kim olduğu değil, başından beri kurtarmak için savaştıkları şeyin ne olduğu.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.