EkolojiManşet

‘Kara cuma’nın çöpleri, atık kampanyasına dönüştü

0
Hızlı moda

Hızlı moda endüstrisine karşı duruşuyla bilinen ikinci el giysi satışı platformu Vestiaire Collective, çevreye zarar veren giyim endüstrisine karşı bir farkındalık kampanyası başlattı. “Kara Cuma” döneminde yapılan alışverişlerin neden olduğu çöplerin büyüklüğünü dünyaca ünlü binaların boylarıyla kıyaslayarak sosyal medyada görseller paylaşan platform, aynı zamanda bu alanda üretim yapan markaları da kendi bünyesinde yasaklıyor.  

Lüks giyim ürünlerinin ikinci el olarak satışa sunulduğu Vestiaire Collective, aynı zamanda şirketlerin finansal değerlerine ek olarak çevresel ve sosyal performanslarını değerlendiren küresel bir sertifikasyon ağı B Corp tarafından da sertifikalı bir satış platformu. 

Kolektif, bazı hızlı moda markalarını daha önce de platformunda yasaklamıştı. Bütün hızlı moda markaları yasaklanana kadar uygulamalarına devam edeceklerini duyuran platform, ikinci dalga yasakların da devreye girdiğini duyurdu. Geçen yılın ilk duyurusunun ardından Vestiaire Collective, yasaktan etkilenen üye markaların %70’inin daha kaliteli ürünler satın almak ve ikinci ele yatırım yapmak için platforma geri döndüğünü açıklamıştı.

Hızlı moda

Vestiaire Collective, daha döngüsel bir ekonomi yaratma konusundaki kararlılığını daha da ileriye taşıyarak, hızlı modanın net bir tanımını oluşturmak ve endüstri devlerini web sitesinden yasaklamak için bu çerçeveden yararlanmak üzere moda ve sürdürülebilirlik uzmanlarından oluşan bir komiteyle çalıştıklarını bildirdi.

Duyurusunu Kara Cuma arifesinde yapan platform, yapay zekâ kullanarak dünyanın dört bir yanındaki ikonik lokasyonlarda yer alan atık görselleri oluşturarak kararını ortaya koydu. Vestiaire Collective; Gucci, Balenciaga, Saint Laurent, Bottega Veneta ve Alexander McQueen gibi moda evlerinin sahibi olan çok uluslu lüks ürün şirketi Kering tarafından destekleniyor.

Kampanya kapsamında New York City’deki Empire State Binası, Paris’teki Eyfel Kulesi, Londra’daki Buckingham Sarayı, Roma’daki Colosseum ve Singapur’daki Marina Bay Sands gibi simge yapıların yanında; bu yapılar kadar büyük hızlı moda atıkları olan görseller hazırlandı. 

‘Hızlı modayı piyasadan silene kadar devam edeceğiz’

Hızlı moda markalarına yönelik yasağını Abercrombie & Fitch, Gap, H&M, Zara, UNIQLO, Urban Outfitters ve Mango gibi büyük oyuncuları da kapsayacak şekilde genişleten platform, markalar üzerindeki baskısını sürdüreceğini açıkladı; hızlı modayı piyasadan silmeyi amaçlayan üç yıllık bir girişimde bulunduklarını bildirdi. 

Hızlı moda endüstrisi yılda 100 milyar adet giysi üretiyor ve bu da 92 milyon tonluk devasa bir tekstil atığıyla sonuçlanıyor. Vestiaire Collective, bunun Empire State Binası’nı, Buckingham Sarayı’nı, Eyfel Kulesi’ni, Colloseum’u veya dört Berlin TV Kulesi’ni her gün doldurmaya yeterli olduğuna dikkat çekiyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.