Dünyaİklim KriziManşet

Hindistanlı iklim aktivisti, Thunberg’in paylaşımını yaygınlaştırdığı için tutuklandı

0

22 yaşındaki genç iklim aktivisti Disha Ravi, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg‘in Hindistan‘daki çiftçi protestoları hakkında hazırladığı “sosyal medya paketini” yaygınlaştırdığı ve pakete katkı sunduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Polis, Disha Ravi’yi çiftçi protestolarıyla ilgili paketi paylaşmak ve yaymakla suçlarken, bir kaynak polisin Ravi’yi paket için yazılı materyal sağlamakla da suçladığını ileri sürdü.

Thunberg’in paylaştığı sosyal medya iletisinin içeriğinde, çiftçilere destek vermek isteyenler için hashtagler önerileri, sosyal medyada kimin etiketleneceği, kampanyalara dair ipuçları ve dilekçelerin nasıl imzalanacağına dair tavsiyeler yer alıyordu.

Ravi, geçtiğimiz cumartesi günü Bengaluru’daki Soladevanahalli polis karakolu sınırları içinde bulunan evinde polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.

Ayrıca, söz konusu sosyal medya paylaşımını hazırlamak ve yaymakla suçlanan diğer aktivistler Nikita Jacob ve Shantanu Muluk hakkında da gözaltı kararı alındı.

Komplocukla da suçlanıyor

Sosyal medya paylaşımı hakkında soruşturma başlatan Hindistan polisi, bunun ülkeye karşı ekonomik, sosyal, kültürel ve bölgesel bir savaş yürütme amacını taşıyan bir komplo olduğunu ileri sürdü. Ravi’ye komploculuk ve halkı kışkırtma suçlamaları da yöneltildi.

Disha Ravi için protesto

Bengaluru ve Mumbai kentlerinde bir araya gelen gruplar, Disha Ravi’nin serbest bırakılması için protesto gösterileri düzenledi. Protestolarda Ravi’nin tutuklanmasına tepki gösterilirken, genç aktivistin serbest bırakılması da talep edildi.

Ülkede çok sayıda aktivist, gazeteci, muhalif politikacı sosyal medya hesaplarından Ravi’nin tutuklanmasına tepki gösterdi.

Delhi Polisi’nden F.R.I

Greta Thunberg’in yaptığı paylaşım ardından Hindistan’da Delhi Polisi Thunberg hakkında F.R.I (İlk Bilgi Raporu) yayınlamıştı.

Raporda genç aktiviste “din, ırk temelinde farklı gruplar arasında düşmanlığı teşvik etmek” ve “suç komplosunda bulunmak” suçlamaları yöneltilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.