Hindistan Havaalanı’nda Türkiye’den gelen uçakta radyoaktif sızıntı tespiti

Cuma günü İndira Gandhi Havaalanı’nda  Türkiye’den gelen bir uçakta radyoaktif sızıntı yaptığı anlaşılan bir madde tespit edildi.

Hindistan Indira Gandhi Havaalanı
Hindistan Indira Gandhi Havaalanı

Konuyla ilgili basına bilgi veren İç İşleri Bakanı Rajnath Singh, sızıntının kontrol altına alındığını ve Türkiye  Atom Enerjisi Kurumu’ndan bir ekibin de gelerek incelemelere bulunduğunu söyledi. Singh “radyoaktif  sızıntı çok az, panik yapacak bir şey yok, bu sızıntının yolcu bölümüne bir etkisi de olmadı dedi.

Kaynaklardan alınan bilgilere göre 10 paket sarı renkli sıvı  maddenin, uçak sabah 04:35 civarında havaalanının kargo bölümüne iniş yaptıktan sonra muhafazasından dışarı sızmış olduğu düşünülüyor. Kanser tedavisinde kullanılan  tıbbi malzemenin içinde sodyum bileşenleri bulunuyor. tıbbi  malzemenin şehirdeki Fortis Hastanesine gönderilmesi planlanıyordu.

Havaalanının kargo bölümü uzmanlar tarafından ihtimallere karşı boşaltıldı, yetkilileri sızıntının tıbbi malzeme oluğunu  açıkladı.

Uzmanlara göre ionize radyasyonun yüksek dozlarda alınması kanser dahil istenmeyen sağlık sorunlarına  yol açabilir. Nükleer tıpta ve radyolojide rutin olarak  kullanılan ionize radyasyonun kansere yol açıp açmadığı kesin olarak bilinmese de ne kadar küçük miktar olursa olsun ionize radyasyona maruz kalmak kanser dahil çok çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.

(abpliveindia, indianexpress,Yeşil Gazete)

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

EN ÇOK OKUNANLAR