LGBTİ+Manşet

Heteroseksizm can almaya, basın bilgisiz kalmaya devam ediyor

0

Gaziantep’te Fevzi Ç. adındaki erkek, “eşcinsel olduğu, travestilik yaptığı” gerekçesi ile kardeşini öldürdü. Öldürülen 24 yaşındaki trans kadın, geçirdiği kaza nedeniyle 4 Ekim günü Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’ne yatmıştı. Ziyaret bahanesi ile odaya giren Fevzi Ç. diğer hastaların önünde kardeşini biri başından olmak üzere üç kurşunla katletti. Katil erkek daha sonra polise teslim olurken “Namusumu temizledim.” dedi. Cenaze, aile tarafından kabul edilmeyince, belediye tarafından kimsesizler mezarlığına defnedildi.

Olayı duyuran Habertürk’te ise, katil Fevzi Ç.’nin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili bilgi yanlışlığı aynen yansıtıldı. Habertürk, aynı katil gibi, insanlar arasındaki cinsiyet kimliği çeşitliliği içinde yer alan “travestilik”i bir meslek zannediyor. Çeşitli medya organlarında sıklıkla tekrarlanan bu hataya, bu haberde de olduğu gibi genelde, “travestiliğin eşcinsellerin icra ettiği bir meslek olduğu” yanlışı eşlik ediyor. Ya da, travestilik, eşcinselliğin bir aşaması gibi gösterilebiliyor. Oysa, trans (travesti veya transseksüel) bireyler cinsiyet kimliği, eşcinsel ve biseksüel kişiler de cinsel yönelim çeşitliliğimizi ifade ediyor.

Gezegendeki en temel baskın ayrımcı siyasetlerden heteroseksizm, üçüncü sayfa haberi bakış açısıyla salt “suçlu” ve “kurban” arasında geçen tek olaylık ahlaki ilişkisel bağlama  indirgeniyor. Böylece, aslında sistematik sosyopolitik suçlar olan heteroseksist etkinlikler,  perdelenmiş oluyor. Habertürk ayrıca Güneşi Gördüm filmine gönderme yaparak,toplumun kendi dinamiklerinin belirleyiciliğinde ve sorumluluğunda olan transfobik şiddeti, “film gibi” hayatların karşılaştığı münferit, şaşılıp ibret alınası bir düzleme çekmiş.

LGBT bireylerin yaşadığı, yaşam hakkına dek uzanan hak ihlallerini engellemek için ivedilikle gerekli anayasal ve yasal düzenlemeler yapılmalı. Nefret suçlarına ilişkin mevzuat oluşturulması, bu düzenlemelerden biri. Ayrıca, LGBT’leri hedef alan nefret söyleminin de önüne geçilmesi gerekiyor. AKP hükümeti ise, Ayrımcılık Yasası ve Yabancılar Yasası taslaklarından cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi çıkartmıştı. Toplumsal barışın ve insan haklarının korunması için bu yasalar ile birlikte ve esas olarak Anayasa’da cinsel yönelim ile cinsiyet kimliğinin tanınması şart. Ayrıca, kadını ilgilendiren yasalara ve korumalara trans kadınların da dahil edilmeleri, nefret suçlarının ceza hukukuna girmesi, toplumsal barış için olmazsa olmaz gereklilikler olarak Türkiye’nin acil gündeminde duruyor.

Pembe Hayat Derneği, cinayet ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyle:

”Trans kadınlara yönelen nefret ve şiddetin her geçen gün artması, Hükümet’in pozitif yükümlülüklerini yerine getirmediğinin göstergesidir. Kadınlara yönelen şiddetin bir parçası olan bu şiddete karşı, Hükümet gerekli yasal ve fiili önlemleri vakit geçirmeden, bu alanda çalışan sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve diğer kitle örgütlerinin taleplerini dikkate alarak gerçekleştirmek mecburiyetindedir.

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan Kadına Yönelik Şiddet Kanunu çalışmalarının, Türkiye’nin imzaladığı Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Engellenmesi Sözleşmesi ile uyumlu şekilde devam ettirilerek, kadınların şiddete karşı korunması esnasında cinsiyet kimlği sebebiyle bir ayrımcılık yapılamayacağının açıkça vurgulanması gerekmektedir. Trans kadınların şiddete karşı eşit şekilde her türlü koruma mekanizmasından faydalanması gerektiğini vurgulayan Sözleşme derhal Meclis gündemine alınmalı ve onaylanmalıdır.

“Hükümet yetkilileri, toplumsal linç kültürü ve transfobik nefreti körükleyen politikalarından ve açıklamalarından vazgeçmelidir. Trans sivil toplum kuruluşlarıyla her türlü yasal çalışma ya da politika oluşturma süreçlerinde görüşmeli ve trans toplumunun önerilerini dikkate almalıdır.”

 

(Yeşil Gazete)

 

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.