EnerjiManşet

HES fuarı protestosuna biber gazı

0

Ekoloji örgütleri, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katıldığı “Barajlar ve HES Yapım Teknolojileri” fuarını protesto etti. Polis gruba gazla müdahale etti.

Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılan kongre önünde bir araya gelen grup, “HES yapma boşuna, yıkacağız başına” sloganları attı.

Açıklamada, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) desteğiyle düzenen fuarın katılımcılarının yaşam alanlarını yok eden şirketler olduğu belirtilerek fuarla “talan”ın meşrulaştırılmak istendiği ifade edildi.

Açıklamadan sonra fuar alanına girmek isteyen gruba polis gazla müdahale etti; gözaltına alınmak istenen bir kişi kitlenin müdahelesiyle serbest bırakıldı.

23232258 500-300fuarı

Eroğlu: protestocular şirketlerin gazına geliyor

Dışarıda HES karşıtı protesto devam ederken içeride konuşmasına devam eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bi,r gazetecinin protestoyu hatırlatması üzerine “HES’lere karşı çıkanları anlamak mümkün değil” diyerek “protestocuların ulsulararası şirketlerin gazına geldiğini” iddia etti.

Eroğlu, “1 ağaç kesildiği zaman en az 5 katı ağaç dikme, çevreyi düzenleme mecburiyeti getiriyoruz. Vadiyi düzenliyoruz.” diyerek en çok HES yapılan Solaklı Vadisi’ni örnek verdi.

Solaklı Vadisi demişken 

Bakan Eroğlu’nun HES uygulamasına “olumlu örnek” olarak gösterdiği Solaklı Vadisi’nde kasım 2013 itibariyle tamamlanmış 31 HES projesi bulunuyor. Vadideki köylüler, ekosisteme geri dönülemeyecek zararlar veren HES’leri durdurmak ve makinelerin vadiye girmesini engellemek için defalarca protesto eylemleri düzenledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, HES için yıkılan, ormanın bir parçası olan ağaçların yerine sonradan ektikleri ağaçlarla yapay bir rekreasyon alanı oluşturmuştu.

(Bianet/Hürriyet/Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.