EkolojiManşet

HES’in önünü açan yargı kararı ‘endişelendiriyor’

0

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Ordu İdare Mahkemesinin, daha önce Ordu ve Giresun’daki hidroelektrik santral (HES) projeleri için verilen ”yürütmeyi durdurma” kararlarını, üyelerin değişmesinin ardından hiçbir gerekçe göstermeden reddettiğini savunarak, ”Bizim temel endişemiz budur” ifadesini kullandı. Şan, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede yapılan ve yapılması planlanan HES’lerle mücadelenin 5 yıldır yoğun şekilde sürdürüldüğünü anlatarak, köylülerin ve bölgede yaşayan insanların suyuna, toprağına, tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmak adına önemli kazanımlar elde edildiğini belirtti.

Platform olarak bağımsız yargıyı ve hukukun üstünlüğünü hiçbir zaman hedef almadıklarını, HES’lere karşı sürdürülen mücadelenin en önemli ayağının hukuk mücadelesi olduğunu vurgulayan Şan, ancak bazı endişeleri olduğunu ifade etti.
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun yaptığı son atamaların ardından Ordu İdare Mahkemesinde yaşanan gelişmelerin, endişelerinin ne kadar haklı olduğunu ortaya koymakta olduğunu belirten Şan, “Ordu İdare Mahkemesi, daha önce Ordu ve Giresun’daki HES projeleri için verilen ‘yürütmeyi durdurma’ kararlarını, üyelerin değişmesinin ardından hiçbir gerekçe göstermeden reddetmiştir. Bizim temel endişemiz budur. Yargı, bağımsız olmalıdır. Anayasa, yasa ve yönetmelikler dışında uluslararası anlaşmalar, bilimsel raporlar, yaşamsal değerler ve yargının bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ilkelerini gözeterek kararlar almalı ve çalışmalarına yön vermelidir” şeklinde konuştu.

Şan, doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verdiği bilimsel raporlar ve yargı kararlarıyla ortaya konulmuş HES’lere karşı mücadelelerinden asla ödün vermeyeceklerini de sözlerine ekledi. (Birgün)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.