ManşetBilim-Teknolojiİklim Krizi

Her gün bir tane az e-posta atmak karbon emisyonu tasarrufu sağlıyor

0

Birleşik Krallık merkezli OVO Energy şirketi tarafından yapılan araştırma, günde sadece teşekkür etmek için atılan ya da tek cümlelik e-postaların dahi yarattığı karbon emisyonuna dikkat çekiyor.

Financial Times’ta yayınlanan araştırmaya göre ülkede yaşayanlar her gün bir tane az e-posta gönderse dahi yıllık karbondioksit emisyonunu 16 bin ton azaltabilir.

Yüzde 49’u gereksiz e-posta atıyor

OVO Energy tarafından yürütülen araştırmada en çok gönderilen on e-postadan altı tanesi, ‘İyi akşamlar’, ‘Şerefe’, ‘Takdir edildi’, ‘Teşekkür ederim’, ‘LOL’ ve ‘Bunu aldın mı?’ olduğu belirtildi.

Şirket, Birleşik Krallık’ta yaşayan kişilerin yüzde 49’unun çıklayan şirket, İngilizlerin yüzde 49’unun her gün gereksiz e-posta gönderdiğini itiraf ettiğini belirtiyor.

Her gün bir gereksiz e-postanın hayatımızdan çıkarılmasıyla sağanacak 16 bin 433 ton karbon tasarrufu Londra‘dan Madrid‘e 81 bin 152 kez uçuşa veya 3 bin 334 dizel arabanın yaktığı miktara eşdeğer.

E-postalar neden karbon üretiyor?

Bir e-posta veya başka bir şey gönderildiğinde enerji sarf eden elektronikler aletlerden sinyaller ilerler, wifi yönlendiricisi de sinyali kablolarla yerel santrale iletir. O yerel santral bir telekom şirketine ait olur ve o sinyaller teknoloji şirketinin ana merkezine gider.

Bu işlemlerin hepsi de elektrik gerektiren büyük işlemler olduğu için karbon emisyonu üretiyor.

E-posta gönderimi ne kadar karbon salıyor?

Karbon ayak izi konusunda uzman olan Mike Berners-Lee’nin “Muzlar Ne Kadar Kötüdür?” kitabı, e-postaların CO2 emisyonlarını detaylandırıyor.

Görünüşe göre, bir spam e-postası ortalama 0,3 gram CO2 emisyonuna eşdeğer bir taban alanına sahipken, normal bir e-posta 4 gram CO2 taban alanına sahip. Daha büyük eke sahip olan bir e-posta ise 50 gram CO2’e eşdeğer karbon ayak izine sahip olabilir.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.