Her 10 kişiden yedisi borçlu, dört kişiden biri ciddi maddi yoksunluk içinde

TÜİK’in araştırmasına göre, Türkiye’de her 10 kişiden yedisinin konut alımı ve konut masrafı dışında taksit ödemesi veya borcu var, altısı bir haftalık tatil masrafına karşılayamıyor, biri için konut masrafı haneye ağır yük.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2018 yılı sonuçlarına göre en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 0.2 puan artarak yüzde 47.6’ya yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0.2 puan azalarak yüzde 6.1’e düştü.

Bir kişinin yıllık ortalama geliri 24 bin 199 lira

Türkiye’de ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri bir önceki yıla göre yüzde 12.2 artarak 21 bin 577 liradan 24 bin 199 liraya yükseldi.

Toplam eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirleri içerisinde en yüksek payı, yüzde 48.5 ile bir önceki yıla göre 0.4 puan azalan maaş ve ücret gelirleri aldı. İkinci sırayı yüzde 20.1 ile önceki yıla göre 0.4 puanlık artış gösteren sosyal transfer gelirleri alırken üçüncü sırayı yüzde 18.8 ile 2017 yılına göre 0.8 puan azalan müteşebbis gelirleri aldı.

Göreli yoksulluk oranı yüzde 13,9

Göreli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0.4 puanlık artış ile yüzde 13.9 olurken, medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre ise yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 1.1 puan artarak yüzde 21.2 olarak gerçekleşti.

Eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranına göre; okur-yazar olmayanların yüzde 27.5’i, bir okul bitirmeyenlerin yüzde 23.6’sı yoksul iken, bu oran lise altı eğitimlilerde yüzde 12.1, lise ve dengi okul mezunlarında ise yüzde 5.8 oldu. Yükseköğretim mezunları ise yüzde 2.2 ile en düşük yoksulluk oranının gözlendiği grup oldu.

Kendilerine ait bir konutta yaşayanların oranı yüzde 59

Nüfusun yüzde 59’u kendilerine ait bir konutta otururken, yüzde 39.6’sı konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu, yüzde 36.2’si sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi ve yüzde 24.8’i trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlar yaşadı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avustralya’da kış ortasında rekor sıcaklıklar kaydediliyor

Kış mevsimini yaşayan Avustralya'da ağustos ayı ortalama sıcaklıkları uzun vadeli ortalamanın 3,03 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. İklim bilimciler endişeli.

Brezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Uydular ağustos ayında Brezilya Amazonu'nda 38 bin 266 yangın noktası tespit etti. Yangınlar, bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

İzmir’de yanan ormanlar imara açıldı, Belediye dava açıyor

İzmir'de 15 Ağustos'ta başlayıp günlerce süren orman yangını nedeniyle Bayraklı ilçesinde zarar gören 375 hektarlık alan, Cumhurbaşkanı kararıyla 'orman sınırları dışına çıkarılarak imara açıldı.

Fernas işçilerinin eylemi sürüyor: Kölelik düzenine karşı bir uyarı!

Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin eylemiyle birlikte, madendeki iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundaki ihmallere ilişkin videolar gelmeye devam ediyor. Maden işçileri, aileleriyle birlikte eylemlerini sürdürüyor. Bağımsız Maden-İş'ten yapılan açıklama ise Fernas Madencilik’in sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na bir uyarı niteliğinde: 'Siz mecliste kanun yapıp, kendi şirketinizde kölelik düzeniniz uğruna Anayasayı ve kanunları çiğneyemezsiniz.'

HRW’den Çevre Bakanlığı’na çağrı: Afşin-Elbistan santralinin genişletilmesine onay vermeyin

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali'ne iki ek ünite kurulmasına ilişkin çevresel etki değerlendirmesi raporuna onay vermemesi için çağrıda bulundu. 

EN ÇOK OKUNANLAR