Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Hekimler endişeli: Bu yaz zor geçecek

0
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, salgının henüz ilk dalgasının kontrol altına alınamadığını söyledi.

Akşam saat 21.00’den sonra sokağa çıkma yasağı ile hafta sonu yasağı uygulamasının etkisi olmuş gibi göründüğünü söyleyen Pala Gazete Duvar‘dan Osman Çaklı‘ya şunları söyledi: “Ancak etkiyi tam değerlendirebilmek için test sayısında bir farklılık olmaması gerekirdi. Test sayısı azaldığı oranda vaka sayısı da azalıyor. Sağlık Bakanlığı’nın da test sayılarını azalttığını görüyoruz. Bu noktada uluslararası bir parametreyi söylemek isterim; günlük bin kişi başına test sayısının 2’nin altına düşmesini istemeyiz. Hedef ise 5’in üzerinde olmalı. Türkiye’nin nüfusunu sığınmacılarla birlikte kabaca düşünecek olursak, günde en az 180 bin test yapmamız lazım” 

Gerektiği kadar test yapılması halinde vaka sayısının 15’e çıkacağını tahmin ettiğini belirten Pala Türkiye’de ilk dalganın da halen sürdüğüne işaret etti: 

Aşı uyarısı

“Üçüncü dalga İngiltere hatta İtalya için geçerli olabilir. Çünkü, onlar ilk dalgayı sönümlendirdiler, sonra ikinci dalgayı yaşadılar, şimdi üçüncü dalga tartışılıyor. Türkiye ilk dalgayı sönümlendiremedi. Daha önceki vakalar 10 Aralık’ta açıklandı ve vaka sayımız bir günde 1 milyon  190 bin arttı. Bu kadar çarpık verilerin olduğu yerde bu tartışmayı yürütmekte zorlanırız.”

Kayıhan Pala, “yeni kontrollü normalleşme” ve aşıyla ilgili de şu görüşleri ifade etti: “Şimdi her yer açıldı, sanırım vaka sayıları artmaya devam edecek. Açılmanın aşılama üzerinde olumsuz etkisini beklemeyiz. 48 gün geride kaldı şu an 9,3 milyon aşı yapmış durumdayız. Bakan günde 1 milyon aşı yaparız diyordu. 48 milyon aşı yapılması gerekirdi. O zaman biraz nefes alabilirdik. Günlük ortalamamız 200 bini bulmamış görünüyor.” 

Prof: Sakarya: Mutasyonlu virüse dikkat

‘Test yerine aşı yapalım’

Sadece bir tek testin devlete maliyetinin yaklaşık olarak 8-10 dolar civarında olduğunu kaydeden Sakarya’nın görüşü, bir aşının da eşdeğer fiyatı olduğundan hareketle, test yerine aşı yapmanın daha mantıklı olacağı. Sarıkaya, “Yetkililer bu konuya karar verse ve şimdi başlasa ekim ayına kadar ancak tamamlanabilir. Ne yazık ki yaz dönemini rahat bir toplum olarak geçirme şansımız kalmadı” dedi. 

Normalleşmeyle ilgili atılan adımların vaka sayısında artış sonucunu doğuracağı konusunda endişeler yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Sakarya, “Yeniden kasım ve aralık aylarındaki korkunç tabloya döneceğimizi düşünmek benim için tam bir kabus. Bu işte en büyük sıkıntıyı biz sağlık çalışanları yaşıyoruz. Herkesin öncelikli olarak önlem alması lazım” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.