ManşetTürkiye

HDP’ye yeniden kapatma davası

0

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP‘nin kapatılması istemiyle yeniden dava açtı. İddianame, Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi.

850 sayfalık iddianamede, yaklaşık 500 partili hakkında siyasi yasak konulması ve partinin banka hesabına tedbir konulması da istendi.  

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, geçen hafta bir tv kanalında katıldığı programda, HDP’ye ilişkin iddianameyi yeniden hazırladıklarını ve en kısa sürede tekrar AYM’ye göndereceklerini söylemişti.

İlk iddianame ‘eksiklik’ gerekçesiyle geri gönderilmişti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 2 Mart’ta re’sen inceleme başlattığı HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. İddianame ile 13 yılın ardından ilk kez bir siyasi parti hakkında kapatılması istemiyle dava açılmış oldu.

“Aslında HDP ile PKK/KCK arasında bir fark yoktur. HDP silahlı terör örgütü PKK/KCK’nın siyasi görünümlü bir uzantısıdır” ifadesi yer alan iddianamede,  Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Mithat Sancar, Sezai Temelli, Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında bulunduğu 687 kişi için siyaset yasağı talep edilmişti.

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada, bazı eksiklikler tespit ettiği iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti. AYM tarafından iddianamenin iadesiyle ilgili yapılan açıklamada, kişilerin eylemlerine açıkça yer verilmediği, haklarındaki soruşturma ve kovuşturmalara atıfta bulunulduğu, bu durumun da değerlendirmeyi imkansız kıldığı ifade edilmişti. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.