İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

HDP’nin Kadıköy’deki ‘polis tokatı’ eylemine yine polis şiddeti

0
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Emek ve Özgürlük İttifakı‘nın HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü ve tutuklu yakınlarına yönelik polis şiddetini protesto etmek amacıyla düzenlemek istediği açıklamaya da şiddet uygulanarak engel olundu.

İstanbul’da hasta ve infazı yakılan tutukluların özgürlüğü için aileler tarafından bir yıldır sürdürülen Adalet Nöbeti eylemi, dün Kadıköy’de yapılan kitlesel yürüyüşle sonlandırılmak istenmiş; polisin müdahale ettiği eylemde polislerden biri  Ferhat Encü’ye tokat atmıştı. Söz konusu görüntüleri kayda alan Artı TV kameramanı Mehmet Zeki Kaya da gözaltına alınmıştı.

Kadıköy’de olayı kınamak amacıyla HDP İlçe binası önünde yapılmak istenen açıklamaya Kadıköy Kaymakamlığı‘nın eylem yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar‘ın alana girmesinin ardından müdahale eden polis, Sancar ve HDP’li milletvekillerinin de bulunduğu grubu abluka altına aldı.

Pervin Buldan ise ilçe binasında bekletiliyor.

Ferhat Encü’ye tokat atan polisin de müdahale eden polisler arasında olduğu belirlendi.

35 gözaltı

HDP Kadıköy ilçe binasına çıkan tüm sokakları kapatan ve sokakların her iki giriş kısmına bariyerler yerleştiren polis, vatandaşların da geçişine izin vermedi. Müdahale sonucunda Ferhat Encü ile birlikte yaklaşık 35 kişi gözaltına alındı.

Demirtaş: Tokatı sandıkta göreceksiniz

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hasta ve infazı yakılan tutuklu yakınlarının İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yaptığı yürüyüşte polisin Ferhat Encü’ye tokat atmasına tepki göstermiş; “Atılan o tokatı Kürtler kesinlikle unutmayacak. Siz daha tokat görmemişsiniz; sandığı bekleyin görecekseniz” demişti.

‘Ona o seçimi kazandırmayacağız’

Demirtaş Kobane davasının bugünkü 20’inci duruşmasında da şunları söyledi:

“Bunun hesabını soracağız, biz halkımızın iradesini temsil ediyoruz, buradaki herkes milyonların iradesidir, milyonların iradesine İstanbul’da tokat atanlardan da, bizleri yargılayanlardan da hesap soracağız. Sözümüz var, bunlar yargı önünde hesabı görülecek davalardır. Bizler dünkü çocuk değiliz, Türkiye’nin en önemli seçim sonucunun kaderi ile oynadınız, şimdi de öyle yapacaksınız. Ben Selahattin Demirtaş, bu hücrede canımı ortaya koyacağım ama ona o seçimi kazandırtmayacağız. O iktidar sandığa gömülecek. Ömrümüzün altı yılını burada direnerek geçirdik, bu hakareti içimizde sindirmeyeceğiz, bu kumpasları kuranları sandığa gömeceğiz.”

Kılıçdaroğlu: Parti genel başkanına polis ablukası yapılamaz

Kadıköy’deki eylemde Mithat Sancar ve HDP milletvekillerinin de polis ablukası altına alınmasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, “Hiçbir siyasi partinin genel başkanı, hiçbir şart altında, talimat üzerine polis ablukasıyla muhatap edilemez! HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’a yönelik bu ayıbı kınıyorum.” dedi.

Valilik: Encü başlattı

Öte yandan İstanbul Valiliği, Ferhat Encü’ye yönelik polis tokadı hakkında inceleme başlattı; ancak yapılan açıklamada Ferhat Encü’yü “F.E.” olarak anılırken, Encü’nün polise hakaret ettiğini ileri sürüldü.  Ayrıca eylemin Kadıköy Kaymakamlığınca yasaklandığını hatırlattı.

Açıklama şöyle:

“Kadıköy Kaymakamlığınca; kamu güvenliği, huzur, asayiş ve esenliğinin olumsuz yönde etkilenebileceği, terör örgütü propagandası ve provokatif eylemler ile suç işlenmesine neden olunabileceği yönündeki bilgiler doğrultusunda 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. Maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 32/ç maddesi uyarınca Kadıköy Meydanında bugün yapılmak istenen izinsiz gösteriyi yasaklama kararı alınmıştır.

Kaymakamlıkça alınan karar, Kadıköy Meydanında toplanan gruba tebliğ edilerek gösterinin sona erdirilmesi istenilmiş, karara riayet etmeyerek izinsiz yürüyüş ve gösteri yapmak isteyen şahıslara güvenlik güçlerimizce müdahalede bulunulmuştur.

Güvenlik görevlilerinin görev yapmasını engellemeye çalışan, görevlileri tahrik ederek, ‘…Partinin  itleri, şerefsizler…’ şeklinde hakarette bulunan (F.E) isimli şahsa yapılan gözaltı işlemi sırasında ortaya çıkan görüntülerle ilgili inceleme başlatılmıştır.

İzinsiz gösteri yapan 70 kişi hakkında yakalama işlemi yapılmıştır.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.