Hayvan HaklarıManşet

HDP’li Sürücü: Av spor değildir, ihaleleri iptal edin

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Merkez Av Komisyonu kararları kapsamında 798 yaban hayvanının öldürülmesine ilişkin ihalelerin iptalini istedi.

Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’na soru önergesi veren Sürücü, “Yaban hayatının para karşılığı hiçe sayılması, şiddet ve ölüm içeren bir eylemin spor sayılması 21. yüzyıl açısından bir utanç kaynağıdır” dedi.

Sürücü, bakanlığın açılan ihaleleri iptal etmesinin elzem olduğunu, bundan böyle hayvan öldürmeyi yasal bir çerçeveye sığdırıp meşru göstermenin önüne geçecek düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. 

Bakan Pakdemir’liye: İptal edecek misiniz? 

Sürücü,  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

  • Bakanlığınız yaban hayatın dengesini bozacak olan ihaleleri iptal edecek midir?
  • Şiddet ve ölüm içeren bir eylemi spor olarak görüyor musunuz?
  • Şanlıurfa’da giderek sayıları azalan ceylanların canı karşılığında açılan ihaleyi kimler almıştır?

Yargı sürecini bile beklemiyorlar

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Merkez Av Komisyonu kararları kapsamında 2020-2021 sezonunda Türkiye genelindeki kotalar geçtiğimiz gün açıklanmıştı.  

Hayvan hakları aktivistleri ve bölge halkının itirazlarına yol açan, bölge müdürlüklerinin partiler halinde gerçekleştirdiği ihalelerin yargı süreci devam ederken, Türkiye genelinde yaban domuzları haricinde 798 yaban hayvanı için öldürme izni çıktı. 

Buna göre, 398 erkek yaban keçisi, 25 hatalı boynuzlu şelek yaban keçisi, 45 dişi yaban keçisi, 12 melez yaban keçisi, 39 çengel boynuzlu dağ keçisi, 9 Anadolu yaban koyunu, 14 ceylan, 89 kızıl geyik, 167 karaca ve sayıları bölge müdürlüklerince belirlenecek yüzlerce yaban domuzu öldürülecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.