ManşetDoğa MücadelesiEnerjiYerel

HDP’li Murat Çepni: HES’ler yenilenebilir enerji değil

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde Rize İkizdere‘de yapılmak istenen hidroelektrik santral (HES) projesi hakkında bir açıklama yaptı.

HES’lerin yenilenebilir enerji kaynağı statüsünde gösterildiğini içinde yer aldıklarını ancak durumun göründüğü gibi olmadığını belirten Çepni, şu ifadeleri kullandı:

HES’ler planlanması, inşaat aşaması ve sonuçları itibariyle yenilenebilir enerji içerisindeler. Termik santrallerle ilgili fosil yakıt yakmamalarından kaynaklı doğaya karbon salınımı gerçekleştirmediklerinden kaynaklı daha çok su ve suyun kullanımı üzerine kurulu bir model olmalarından hareketle de yenilenebilir enerji statüsündeler. Oysa, HES’lerin kurulma aşaması yani inşaat aşamasından sonraki süreçlere varıncaya kadar bir dizi problemin ortaya çıktığını görüyoruz.”

Murat Çepni, HES’lerin 2010 yılından sonra yapımının son derece hızlandığını “2010 senesinde kurulu güç 2.764.2 iken 2013’de iki katına çıkıyor yine 2020 Yılında 7.912.7 MW çıkıyor. Son 5-6 yılda HES yatırımları son derece  katlanarak artmış durumda. Bu HES’ler aynı zamanda 2010 yılında YEKDEM’in (Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması) kurulması ile artmış oluyor” sözleriyle vurguladı.

‘Kamucu bir mantıkla inşa edilmeli’

HDP’li Çepni, yenilenebilir enerjiyi savunduklarını ancak bununla birlikte kamucu bir mantıkla inşa edilmesi edilmesi gerektiği şöyle belirtti:

Biz meseleyi şöyle tarifliyoruz. Dünyanın en mükemmel en zararsız modelini, tekniğini dahi geliştirin bunun kimin elinde olduğudur belirleyici olan. Yani siz dünyanın en zararsız enerji biçimini daha üretebilirsiniz fakat bunu siz AKP gibi kardan ve ranttan başka bir şey gözü görmeyen bir iktidarın eline verirseniz buradan asla halkın ve doğanın yaranına bir sonuç elde edemezsiniz. Dolayısıyla biz yenilenebilir enerji savunmakla birlikte bunun yerinde, yerelinde  inşa edilmesi, uygulanması, kesin ve kesin rant ve kar için değil ücretsiz hak yararına, kamucu  bir mantıkla inşa edilmesini doğru buluyoruz.  Bu nedenlerle HES’lerin yenilenebilir enerji olmadığını iddia ediyoruz. Dolayısıyla HES’ler yenilenebilir enerji içerisinden derhal çıkartılmalıdır.

‘Türkiye’nin enerji ihtiyacı yok’

HDP İzmir Milletvekili Çepni, Türkiye’nin enerjiye ihtiyacının olmadığını ve yer olan kaynakların yeterli olduğuna vurgu yaptı:

Türkiye’nin kurulu gücü 91564 MW. En yüksek en yüksek puant talebi  de   45374 MW. Neredeyse yarıdan fazla bir enerji üretimi  var. İktidar talebi arttırarak, fazla şişirerek bu yatırımların önünü açıyor. Yine enerji çevreleri şunu ortaya koyuyor. Sadece iletim hatlarını tamir ederseniz, sadece Atatürk ve Keban Barajı gibi barajların kapasitesini yüzde otuz yüzde kırk dolayında arttırırsanız –bunların şu an çalışma kapasiteleri çok küçük bazısı otuz beş bazısı kırk beş bandında-  tüm HES’lerin üreteceği enerjiyi zaten üretmiş oluyorsunuz.

‘Yeni bir HES’e izin vermeyeceğiz’

Rize’nin İkizdere vadisinde yeni bir HES yapılmak istendiğini ve buna izin vermeyeceklerinin de altını çizdi:

Benim de memleketim  olan Rize İkizdere’de bir HES projesi var. İkizdere Vadisi 76 km’lik bir vadi ve bu vadi üzerinde 26 tane HES projesi devrede. 76 km 26 HES. Neredeyse bir kilometreye bir tane HES düşüyor. Bütün derenin HES işgali altında olduğu anlamına geliyor bu. Dereköy HES daha önce de gündeme geldi. İtirazlar sonucu geri çekildi. Şimdi de yine sarayın çevresinden kurulmuş geliştirilmiş bir enerji şirketi Reis diye bu HES projesi ile gündemde. Burası aynı zamanda İkizdere’nin birleştiği yer. Dereköy yerleşim yeri. Tarım alanı aynı zamanda ve burada HES yapılması fikriyle karşı karşıyayız. Biz şunu baştan söylüyoruz. İkizdere Dereköy’de İkizdere Vadisi’nde yeni bir HES’e asla izin vermeyeceğiz. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem Enerji Bakanlığı hem de bunu yapmaya kararlı olan şirketi buradan bir kez daha uyarıyoruz. Bu projelerden derhal vazgeçilmelidir. İkizdere aynı zamanda maden işgali altında. İkizdere İskence’de –İkizdere’nin küçük bir vadisi-yine bir maden projesi devrede. İkizdere’de böyle bir enerji ve maden yatırımları gündemde İkizdere Vadisi Dünyanın sayılı vadilerinden olmasına rağmen.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.