Doğa MücadelesiManşetYerel

HDP’li Kaçmaz Orman Bakanı’na sordu: Cudi Dağı’ndaki yangın neden gündeminizde değil?

0

HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cudi Dağı‘nda yapılan operasyonlar sonucunda çıkan yangınları meclis gündemine taşıdı.  

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yangınları niçin gündeme almadığını soran Kaçmaz, Bakan’a şu soruları yöneltti:

  • Müdahalede yaşanan aksaklıklar bakanlığınız tarafından araştırılıp sorumluları tespit edilecek mi?
  • Her yıl tekrar tekrar yaşanan orman yangınlarında müdahalelerde yaşanan problemler için bakanlığınızın bir tespit mekanizması var mı? Her yıl tekrarlanan bu yangınlar için neden önlem alınmıyor?
  • Şırnak’ta yaşanan bu orman yangınlarında yangınlarının tespiti ve erken-etkili mücadelesi için mevcut teknolojileriniz kullanıldı mı? Kullanıldıysa eğer ne tür teknolojiler kullanıldı?

Neden helikopter kullanılmıyor?

  • Dağlık ve ormanlık olan bu alanlarda ciddi şekilde ot var, en ufak bir kıvılcım bile düştüğünde büyük bir yangın çıkar ve alana ulaşılması çok zor. Bakanlığınız bu alanlarda helikopter imkanını neden kullanmıyor?
  • Bölgede yaşayan halkın yıl boyu çalışıp çabaladığı emekleri kaybediliyor, Bakanlığınız kalıcı bir çözüm bulmak ve bölgedeki yangınları hemen söndürecek şartlar oluşturmak için her hangi bir çalışma yürütmeyi planlıyor mu?
  • Hasar gören ve zarar eden vatandaşların devlet tarafından desteklenmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mı?
  • Her operasyon sonucunda yangın çıktığı iddia edilmektedir, operasyon gerçekleştiren birimler ve ya yetkililer bu konu da Bakanlığınızı bilgilendirmiyor mu? Operasyon yapılan alanlara ilişkin yangın çıkmaması için ve ya çıkarsa müdahale edilmesi için Bakanlığınızla bir işbirliği yapılmakta mıdır?
  • Operasyonlar sonucu çıkan yangınları Bakanlığınız neden gündemine almamaktadır?

Çatışmalar bölgeye zarar veriyor

Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan Botaş Karakolu’ndan, Cudi Dağı’na gece boyunca yapılan top atışları sonucunda, Cudi Dağı’nda yangın çıktı. Devam eden yangında birçok hayvan öldü. 

Bölgede yaşanan çatışmalar insanlara zarar verdiği gibi doğayı da tahrip ediyor. Geçtiğimiz günlerde de köylüler Cudi Dağı’na kalekol kurmak için korucular tarafından ağaçların kesilmesine tepki göstermişti. MA kesilen ağaçların satılmak üzere korucular tarafından batıdaki illere gönderildiğini aktarmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.