ManşetTürkiye

HDP’li Garo Paylan’a Meclisten soykırım cezası

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan’a, Anayasa değişikliği teklifinin 11. maddesinin görüşmelerinde “soykırım” ifadesi nedeniyle TBMM’den üç birleşim boyunca çıkarılma cezası verildi.

Paylan yaptığı konuşmada Türkiye tarihinde yok sayılanların sessizliğe büründüğünü veya isyan ettiğini belirterek “1913-1923 yıllarında Ermeniler, Süryaniler, Rumlar ve Yahudiler kaybedildi. Büyük katliam ve soykırımlarla bu topraklardan ya sürüldüler ya mübadelelere uğradılar” dedi.

“Adını hep beraber koyalım”

Paylan’ın, ‘soykırım” demesi üzerine AKP’li vekiller bağırarak ayağa kalktı. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da Paylan’a “Hâl ve hareketlerinize dikkat edin” diye seslendi ve sözlerini geri almasını istedi.

Paylan ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir zamanlar yüzde 40’tık, bugün binde biriz. Herhalde başımıza bir iş geldi ki… Ben adına soykırım diyorum, siz ne derseniz deyin. Adını hep beraber koyalım ve yolumuza devam edelim. Ermeni halkı başına ne geldiğini çok iyi biliyor. Atamın, dedemin başına ne geldiğini çok iyi biliyorum. Gelin, adını siz koyun, hep beraber yüzleşelim. Artık biz yok hükmündeyiz, binde bire düşmüş durumdayız.”

AKP İstanbul Miletvekii Metin Külünk “O soykırım kelimesi düzeltilecek” diye bağırdı. Bazı AKP’liler de Paylan’ın üzerine yürüdü. Gerilimin tırmanması üzerine oturuma ara verildi.

Üç parti kınadı, HDP salonu terk etti

Aranın ardından AKP, CHP ve MHP adına söz alan vekiller, Garo Paylan’ın sözlerini kınadı.

Paylan’a “soykırım” ifadesi nedeniyle TBMM’den üç birleşim boyunca çıkarılma cezası verildi. Paylan’ın sözlerinin TBMM tutanaklarından da çıkarılacağı belirtildi. Kararın açıklanmasının ardından HDP’li vekiller Garo Paylan’la birlikte Genel Kurul salonunu terk etti.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.