EkonomiManşetTürkiye

HDP’li Ali Kenanoğlu Kayseri OSB’deki yolsuzlukları Meclis gündemine taşıdı

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili yolsuzluk raporuna yönelik yanıtlanması istemiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı 408 sayfalık yolsuzluk raporunda 73 bin TL’ye alınan yüzlerce tespih, 23 bin TL’lik tuğralı fincan takımı, 1,1 milyon TL’ye döşenen makam odası harcaması için israf yorumu yapıldı.

Raporda ikisi dışında 57’sinin demirbaş listede yer almadığı toplam 59 cep telefonunun 350 bin liraya mal edildiği belirtildi.

Ayrıca, raporda yerel gazetelere 15 Mayıs-25 Eylül 2019 tarihlerinde 1 milyon 484 bin 348 liralık ödeme yapıldığı kaydedilirken, bazı ödemelerin OSB seçim sürecinde rakip adaylara karşı yapılan haberler olduğuna da dikkat çekildi.

Oda için yapılan toplam harcama 1 milyon 459 bin 839 TL

Kenanoğlu, tarafından verilen soru önergesinde incelemeye alınan yerlerden biri olan yönetim binası içine yapılan Osmanlı odası için harcanan miktarlarda gündeme getirildi. Soru önergesinde konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

104 metrekarelik oda rapora göre bir müze olarak düzenlenmiş. Oda ziyaretçilere açık değil. Oda için yapılan toplam harcama 1 milyon 459 bin 839 TL. Odada tablolar, el yazmaları, kılıçlar ve antika sanat eserleri sergileniyor. Tanesi 2 bin 900 TL olan II. Abdulhamit Tuğralı 8 fincan ve çerezlik için ödenen para 23 bin 200 TL. Antika bir obje için 5 bin TL ödenirken, bir bileklik için ödenen para ise 7 bin 500 TL. 4 bin TL değerindeki II. Abdulhamit tuğralı zemzemlik gülabdan ise odada bulunan ürünler arasında yer aldı.” Müfettişler, söz konusu odaya yapılan harcama için “OSB’nin kuruluş amacına aykırı” değerlendirmesinde bulunmuştur”

Makam odası için yapılan harcama 1 milyon 132 bin 569 TL

Kenanoğlu, önergede OSB Başkanı Tahir Nursaçan‘ın makam odasına yaptığı harcamaları da gündeme taşıdı:

Rapora göre Nursaçan’ın, yönetim binasının birinci katında 74 metrekarelik bir çalışma odası bulunuyor. Bu odanın dışında bir üst katta ise 406 metrekareden oluşan bir makam odası bulunuyor. Bu oda için yapılan harcama ise 1 milyon 132 bin 569 TL. 500 bin lira değerindeki 9 metrelik dev ekran, 33 bin liralık televizyon makam odasında yer alan eşyalardan birkaçı. Makam odasının nadiren kullanıldığı belirtilen raporda “Kaynaklar etkin kullanılmadı. İsraf…” denilmektedir.”

İçinde 1200 sanayi kuruluşunu barındıran Kayseri OBS için yapılan soruşturmayı Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor. 200’ü aşkın sanayici de soruşturmaya müdahil.

Ali Kenanoğlu’nun soruları

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yönelttiği sorular ise şöyle:

1- OSB’nin kuruluş amacına aykırı hareket eden, kaynakları etkin ve verimli kullanmayan, etik dışı harcamalar ile israfa neden olan Kayseri OSB Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında, Bakanlığınız Müfettişlerince tespit edilen usulsüzlükler nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi haklarında işlem yapılacak mıdır?

2- Kayseri OSB’deki usulsüz harcamalar ilgililerden faizi ile birlikte tahsil edilecek midir?

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.