Doğa MücadelesiManşet

HDP’den ÇED Yönetmeliğine karşı dava

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP), ÇED Yönetmeliği’nde halkın katılımını düzenleyen maddelerin iptali istemiyle Danıştay’a dava açtı.

9...

HDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada davaya konu olan değişikliklerin “kapitalizm ve şirketlerin doğayı ve yaşamı metalaştırmasına ve yaşam alanlarını yok etmesini kolaylaştırmak için” yapıldığını belirtti.

10ÇED Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle; enerji projelerinde, maden işletmelerinde, radyoaktif atık gömü sahaları değerlendirmelerinde; suların vadiler arası taşınmasını ve ticarileştirilmesini arttırmak, meraların, ormanların, denizlerin, derelerin, tarım alanlarının şirketler tarafından kullanımını kolaylaştırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın olumlu kararlarını arttıracak, hızlandıracak, yetkiyi valilere dağıtarak ‘ÇED gerekli değildir’ kararlarının meşrulaştırılacağına dikkat çeken Beştaş; HDP olarak kendilerinin halkın kendi yaşam alanlarını doğrudan veya dolaylı etkileyen ve tahrip eden projeleri tartışmasının ve karar mekanizmalarına doğrudan katılımının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını hedeflediklerini belirtti.

İptal edilmesi gereken yönetmelik değişiklikleri hakkında da bilgi veren Beştaş, mevcut yönetmelik ile;Anadolu ve Mezopotamya topraklarının atık sahası haline getirileceğini. Meraların, ormanların, derelerin, yeraltının, denizlerin, tarım alanlarının şirketlere teslim edilmesinin önündeki yasal engeller etkisizleştirileceğini ve  ekolojiyi ve yaşamı korumak için halkın kararları ve iradesi yok sayılacağını kaydetti.

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.