GündemManşetTürkiye

HDK Ekoloji Meclisi: İklim krizi ve pandemi kabusu içinde 1 Eylül kutluyoruz

0

Halkların Demokratik Kongresi Ekoloji Meclisi 1 Eylül Barış Günü için yayınladığı açıklamasında “Dünyanın diğer birçok yerinde olduğu gibi, ülkemizde de bu günü gelecek kaygısı, ekonomik kriz, siyasi gerilim, iklim krizinin dayattığı ekolojik kaygılar ve pandemi kabusu içinde kutluyoruz” dedi.

Açıklama özetle şöyle:

“Savaş, milyonlarca insan için açlık, yoksulluk ve ölüm anlamına gelirken, dünyanın neresinde olursa olsun, ekosistem ve bölgede yaşayan bütün canlılar için yok olma anlamına geliyor. Bu savaş onların savaşı değil, hiçbir zaman da olmadı. Bedelini milyonlarca insanın ve diğer canlıların ödediği savaş, aslında egemenlerin paylaşım dalaşından, çıkar kavgasından başka bir şey değil. Büyümek ve saldırı kapitalist sistemin doğasında bulunuyor. 

“Daha güzel, daha yaşanası, doğaya ve bütün canlılara saygı gösterilmesini isteyenlerin farkında olması gereken en önemli nokta, gerek ekoloji mücadelesinde, gerekse de milyonlarca insanın vermekte olduğu mütevazı bir şekilde ayakta kalma savaşında, iki tarafın mevcut olduğudur. Savaş isteyenler ve istemeyenler. Daha doğrusu, barış isteyenler. Bunlardan bir tanesi var olduğu, büyüdüğü sürece de diğeri yok olacaktır. İşte biz, tam da bundan dolayı, bir ekoloji hareketi olarak tercihimizi barıştan yana kullanıyor, barış için mücadele ettiğimizi açıklıyoruz. Aynı şekilde, hem ekoloji mücadelesi veren kişi ve kuruluşları hem de diğer bütün duyarlı çevreleri barış cephesinde yer almaya davet ediyoruz.

“Farklı inançlardan, uluslardan insanların özgürce, eşit ve bir arada yaşayabileceği, adil, demokratik, tüm canlılara ve doğaya saygı gösterilen bir düzen için, yaşasın insanın insanla barışı, yaşasın insanın doğa ile barışı. Yaşasın barış.”

Dünya Barış Günü ne zaman? 

1991’de resmen dağıtılan Varşova Paktı ve geçmişte Sovyetler Birliği üyesi olan ülkelerin kararı ile Almanya‘nın 1939 yılında Polonya’ya saldırarak 2. Dünya Savaşı‘nı başlattığı 1 Eylül, Dünya Barış Günü ilan edildi.  

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ise 1981’de “Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü”nü “Uluslararası Barış Günü” olarak açıkladı. Buna istinaden her yıl 21 Eylül’de, BM Merkezi’nde, dünyanın tüm kıtalarından çocukların gönderdiği bozuk paralardan yapılan ve üzerinde  ‘Çok Yaşa Mutlak Barış’ yazan “Barış Çanı’ çalınıyor. 

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler Dünya Barış Günü’nü 1 Eylül’de kutlarken, dünyanın kalanı BM’nin ilan ettiği 21 Eylül’ü tercih ediyor. 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.