TürkiyeManşetTarım-Gıda

Hazine’ye ait tarım arazileri, çiftçiye on yıllığına kiraya verilebilecek

0

Resmi Gazete‘de yayınlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na ait son tebliğe göre mülkiyeti hazineye ait olan tarım arazileri, çiftçiye on sene süreyle kiraya verilebilecek. Tarım arazisinin olduğu yerde çiftçilerden yeterli talep gelmezse ve arazi boşta kalırsa normal vatandaşlar ve tüzel kişiler de çiftçilik yapabilmek için tarım arazisi kiralama hakkına sahip olacak.

Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçiler ilk yıl için tarım arazisinin rayiç bedelinin yüzde 1,5’i olarak belirlenen kira bedelini ödeyerek hazineye ait maksimum 60 dönüme kadar araziyi kiralayabilecek. On yılın sonunda talep edilmesi halinde süre ikinci bir on yıl daha uzatılacak. Hazine arazilerinin kira bedeli, tarla, bağ ya da bahçenin rayiç bedelinin yüzde 1,5’i olarak belirlenecek ve her yıl tarımsal ÜFE oranında zam yapılacak.

Hazine arazileri bölgede en az üç yıldır ikamet eden topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere verilecek. Talep gelmezse araziler diğer gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kiraya verilmesi uygun görülen taşınmazlar, idarenin internet sayfasında ve hükümet konaklarında 20 gün süreyle ilan edilecek. İlk yıl kira bedeli peşin olarak veya faiz uygulanmaksızın dörtte biri peşin, kalanı üçer aylık dönemler halinde üç eşit taksitle, müteakip yıllar kira bedelleri ise peşin veya dört eşit taksitle ödenebilecek.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.