DünyaEnerjiManşet

Hazar Denizi’nde şiddetli patlama

0
Fotoğraf: Gavriil Grigorov/ TASS

Azerbaycan‘ın başkenti Bakü kıyıları açıklarındaki Hazar Denizi‘nde şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlama, o sırada bölgede seyir halinde olan bir geminin mürettabatı tarafından kaydedildi.

Onlarca metre yükselen alevler yaklaşık 20 saniye boyunca parladı. Görüntülerin yayılmasıyla birlikte patlamanın sebebi ve tam lokasyonu hakkında ise resmi bir açıklama yapılmadı.

İddialar

Azerbaycan’daki petrol işçileri sendikası yangının Hazar Denizi’ndeki doğal gaz arama platformlarından birinde çıkmış olabileceğini söyledi.

Enerji sektöründeki yetkililer ise patlamanın Ümit Gaz Havzası’ndaki bir tankerde meydana geldiğini ileri sürdü.

SOCAR iddiaları yalanladı

Ancak Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), patlamanın Ümit doğalgaz sahasından 10-12 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini, şirket sorumluluk alanında açık deniz platformları ve endüstriyel tesislerde kaza olmadığı açıklamasını yaptı.

Bu arada patlamanın Ümit Gaz Havzası’ndaki bir tankerde meydana geldiği yönündeki iddiaların da doğru olmadığı ifade edildi.

Volkanik çamur patlaması

Enerji sektörü yetkilileri patlamaya ilişkin araştırma başlatırken, uzmanlar, volkanik çamur patlaması olabileceği yönünde kuvvetli belirtiler olduğu yönünde görüş belirtti.

Hazar Denizi’nde gaz, çamur ve su karışımı çok sayıda çamur volkanı bulunduğunu ifade eden uzmanlar, eldeki ilk bulguların bu yönde olduğunu öne sürdü.

Görsel: Mark Tingay

Avustralya’da yer alan Adelaide Üniversitesi öğretim üyesi Mark Tingay, Twitter hesabından paylaştığı açıklamada, belirtilen konumda çok sayıda çamur volkanı bulunduğunu söyledi.

Google Earth üzerinden hazırladığı bir haritayı paylaşan Tingay, “Azerbeycan çamur volkanlarının evidir ve yüzlercesine sahiptir” ifadelerini kullandı.

Tutuşmaya neyin sebep olduğu bilinmiyor

The Guardian’ın aktardığına göre ise bilim insanları çamur volkanlarının tutuşmasına neyin sebep olmuş olabileceği konusunda emin değiller. Ancak en olası teori bir patlama sırasında yukarı doğru itilen kayalar ve kayaların birbirlerine çarparak gazları yakan bir kıvılcıma neden olabilmesi.  Azerbaycan yer altı petrol ve doğal gaz rezervleri nedeniyle “Ateş Ülkesi” olarak biliniyor.

Pazar günü meydana gelen patlama, Meksika’nın Yucatan yarımadasının batısındaki Meksika Körfezi’nde okyanus yüzeyinde çıkan ve beş saat sonra söndürülebilen bir yangın haberinin ardından yaşandı.

Devlete ait petrol şirketi Pemex, yangının şekli nedeniyle sosyal medyada “ateşin gözü” olarak anılmıştı. Yangının su altı boru hattından çıkan gaz sızıntısı nedeniyle olduğu belirtilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.