Hayvan HaklarıManşetTürkiye

[Hayvan Hakları Yasası nerede?] ‘Konya’da yılkı atlarına işkence yapılıyor, kesilip et sucuk üretiliyor’

0

Konya Karaman’da 2005 yıllarında yaklaşık 150 olan yılkı atı sayısı, yıllar içinde yaklaşık bine ulaştı. Dağ eteklerindeki köylülerin ekili arazilerine zarar verdiği gerekçesiyle ‘toplatılması’ kararı alınan atlar için Kırgız bir firmaya ihale verildi.

Yılkı atlarının toplatıldıkları sırada çeşitli işkencelere maruz kaldığını ifade eden Konya Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, “Bu hayvanların da sözde bir kısmı sahiplendiriliyor, bir kısmı ise buradan yurt dışına gönderiliyor. Bu hayvanlar bizim tahminlerimize göre et ve sucuk yapılıyor” dedi.

Karapınar ilçesine bağlı Oymalı Mahallesi’nde Kırgızlı firmaya 100 yılkı atı toplama ihalesi verildiğini belirten Sürmeli, “Bu canlar etrafı tel örgülerle çevrili yerlerde toplanıyor ve günlerce aç susuşuz bırakılıyor.  Atlar toplatılırken birçok işkence ile karşı karşıya kalıyor. Yakalanan canların ayakları bağlanıyor ve dağdan yere bere içerisinde sürüklenerek eziyet çektiriliyor. Bunların yanında doğum yapan ve ölen atlar ise, parçalara bölünerek köpeklere yem ediliyor. Bölge halkı da yaşanan bu vahşete şahit ve birçoğu durumdan rahatsız” diye konuştu.

‘Yetkili kurumlar suçu birbirine atıyor’

Yılkı atlarının toplatılmasına kimin izin verdiğini tespit edemediklerini belirten Sürmeli atların akıbetine dair yetkililerden bilgi alamadıklarını anlattı:

“Bu vahşeti öğrendikten sonra Milli Parklar ve Doğayı Koruma Müdürlüğü, Karapınar İlçe Tarım Müdürlüğü ve Karapınar Kaymakamlığı’nı aradık ama kimse net bir şey söylemiyor. Hayvanların toplatılma iznine ilişkin hepsi suçu birbirine atıyor.

Buna benzer bir olay 2018 yılında İsmil Mahallesi’nde de yaşanmıştı. Bir türlü ders alınmıyor. Bugüne kadar kaç yılkı atının telef olduğunu bilmiyoruz. Yaban koyunları korunamıyor, yaban keçileri ava açılıyor, yılkı atları vicdan ve merhametten yoksun kişilere teslim ediliyor. Tüm hayvan severleri bu olayın aydınlatılması için göreve çağırıyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.