[Hayvan hakları yasası nerede?] Hayvanlara ölüm getirecek yasa istemiyoruz

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu tarafından 'Hayvanların haklarını korumayan bir yasa tasarısını kabul etmiyorum' denilerek başlatılan imza kampanyasını şu ana kadar 65 bin 251 kişi imzaladı.

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, hükümet yetkilileri tarafından en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne (TBMM) sunulacağı söylenen, fakat bir türlü Meclis gündemine gelmeyen ve açıklanan içerik itibariyle hayal kırıklığı yaratan hayvan hakları yasasıyla ilgili bir imza kampanyası başlattı.

Hayvan Hakları Yasama ve İzleme Delegasyonu, yapılan açıklamaların hayvan hakları savunucularının taleplerini karşılamayacağını ifade ederek, “Maalesef hayvanlara ölüm ve felaketler getirecek maddeler ile karşı karşıyayız” dedi.

Ceza alt sınırları çok düşük

400’e yakın sivil toplum kuruluşu ve inisiyatifinden oluşan Hayvan Hakları Yasama ve İzleme Delegasyonu, yeni yasanın hayvanlara neden ölüm getireceğini ise şöyle sıraladı:

  • Ceza alt sınırları çok düşük, yetersiz. Hapis yerine sürekli para cezasına çevrilecek cezalar ya da hükmün açıklanmasının ertelenecek.
  • Hayvanların canice öldürülmesine 6 aydan 4 yıla kadar, eziyet edilmesi halinde ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülmesi, 30 Mart 2020’de değişen ceza infaz sistemi ile hiçbir hapis yararı olmayan sözde cezalar anlamına geliyor.
  • Hayvana tecavüze ise, fail 5 yıl içinde aynı suçu işlemediği sürece ceza yok.
  • “Yasaklı ırk” tanımının kaldırılmasını beklerken, “TEHLİKELİ IRK” kapsamının daha da genişletilerek her tür köpeğin bu kapsama alınabilmesi ve el konulması tehlikesi ile karşı karşıya kaldık.
  • Üretim çiftliklerinde üretim devam edecek, sadece pet-shoplarda kedi köpek satışı olmayacak ancak sonuç; Hayvanlar eşya gibi katalogdan satılacak. Kabul edilemez!

  • Bu yeni yasada öngörülen cezalar, hayvanlara karşı şiddet uygulayanların erteleme, hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi müesseselerden yararlanabileceğini gösteriyor. Evlerde bakılacak hayvanlarla ilgili sayı kısıtlamasından vazgeçildiği söylense de, taslakta bu durum ne oldu henüz bilmiyoruz.

Delegasyon, “Hayvanların haklarını korumayan bir yasa tasarısını kabul etmiyorum” diyen herkesi kampanyayı imzalamaya davet ediyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR