Hayvan HaklarıManşetTürkiye

[Hayvan hakları yasası nerede?] Hayvanlara ölüm getirecek yasa istemiyoruz

0

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, hükümet yetkilileri tarafından en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne (TBMM) sunulacağı söylenen, fakat bir türlü Meclis gündemine gelmeyen ve açıklanan içerik itibariyle hayal kırıklığı yaratan hayvan hakları yasasıyla ilgili bir imza kampanyası başlattı.

Hayvan Hakları Yasama ve İzleme Delegasyonu, yapılan açıklamaların hayvan hakları savunucularının taleplerini karşılamayacağını ifade ederek, “Maalesef hayvanlara ölüm ve felaketler getirecek maddeler ile karşı karşıyayız” dedi.

Ceza alt sınırları çok düşük

400’e yakın sivil toplum kuruluşu ve inisiyatifinden oluşan Hayvan Hakları Yasama ve İzleme Delegasyonu, yeni yasanın hayvanlara neden ölüm getireceğini ise şöyle sıraladı:

  • Ceza alt sınırları çok düşük, yetersiz. Hapis yerine sürekli para cezasına çevrilecek cezalar ya da hükmün açıklanmasının ertelenecek.
  • Hayvanların canice öldürülmesine 6 aydan 4 yıla kadar, eziyet edilmesi halinde ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülmesi, 30 Mart 2020’de değişen ceza infaz sistemi ile hiçbir hapis yararı olmayan sözde cezalar anlamına geliyor.
  • Hayvana tecavüze ise, fail 5 yıl içinde aynı suçu işlemediği sürece ceza yok.
  • “Yasaklı ırk” tanımının kaldırılmasını beklerken, “TEHLİKELİ IRK” kapsamının daha da genişletilerek her tür köpeğin bu kapsama alınabilmesi ve el konulması tehlikesi ile karşı karşıya kaldık.
  • Üretim çiftliklerinde üretim devam edecek, sadece pet-shoplarda kedi köpek satışı olmayacak ancak sonuç; Hayvanlar eşya gibi katalogdan satılacak. Kabul edilemez!

  • Bu yeni yasada öngörülen cezalar, hayvanlara karşı şiddet uygulayanların erteleme, hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi müesseselerden yararlanabileceğini gösteriyor. Evlerde bakılacak hayvanlarla ilgili sayı kısıtlamasından vazgeçildiği söylense de, taslakta bu durum ne oldu henüz bilmiyoruz.

Delegasyon, “Hayvanların haklarını korumayan bir yasa tasarısını kabul etmiyorum” diyen herkesi kampanyayı imzalamaya davet ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.