Hayvan HaklarıManşet

Hayvan hakları örgütlerinden Ankara’da sokağa çıkma çağrısı

0
Fotoğraf: Ateş Alpar / csgorselarsiv.org

Kamuoyunda Hayvan Hakları Yasası olarak bilinen ‘Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Meclis komisyonunda kabul edildi.

Kabul edilen kanun teklifinin hayvanları korumak için yetersiz olduğunu belirten ve uzun yıllardır kapsamlı bir yasa için mücadele eden hayvan hakları örgütleri 11 Temmuz Pazar günü Ankara‘da büyük bir eylem düzenleyecek.

Görüşmeye STK’ler alınmadı

6 Temmuz’da görüşülmeye başlayan teklifin bazı maddeleri üzerindeki tartışmalar nedeniyle toplantı oylama yapılmadan ertelenmiş ve teklif ertesi gün STK’lerin ve basının içeriye alınmadığı toplantıda kabul edilmişti.

HAYKURDER, kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından Twitter hesabından “O teklife kimler evet diyerek kaldırdığı elini kana buladı tutanaklarda göreceğiz. Bunu tarih asla unutmayacak, affetmeyecek!” diyerek 11 Temmuz Pazar günü yüzlerce STK ile Ankara’da eylem yapılacağını duyurmuştu.

Pazar günü saat 13.00’te söz konusu yasayı protesto etmek amacıyla “Katliam Yasa Tasarısına Hayır” sloganıyla Ulus’taki Atatürk Heykeli önünde buluşulacak.

Teklifte neler var?

Kabul edilen teklifte hayvanların ‘mal’ statüsünden çıkarılıp, ‘can’ statüsüne geçirilmesi ve öldüren, cinsel istismarda bulunan, hayvana hunharca hislerle işkence yapan bu kişilerin eylemleriyle alakalı Türk Ceza Kanunu kapsamında değerlendirilmesi gibi olumlu maddeler yer alıyor.

Ayrıca hayvana karşı kötü muamele gibi suçlarda uygulanan idari para cezalarının miktarı artırılıyor.

“Tehlikeli köpek türleri” olarak adlandırılan hayvanların bakılması ve barındırılmasının ise yasaklanacağı söyleniyor.

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl / csgorselarsiv.org

Neler yok?

Hayvan deneyleri ve avcılık ile ilgili hayvan lehine bir düzenleme yer almıyor.  Yunus terapi ve gösteri merkezi, hayvanların esaret altında tutulduğu hayvanat bahçelerine yönelik bir düzenleme yok.

Mobil kısırlaştırma, evcil hayvan satışı, fayton yasaklanmamış, deve-boğa güreşlerine izin verilmeye devam ediliyor.

Petshop’larda kedi ve köpek satışlarının yasaklandığı söyleniyor ancak diğer türlerin satışı devam edecek. Ayrıca petshopa gelenler katolog üzerinden kedi ve köpekleri seçip üretim merkezlerinden satın almaya devam edebilecek.

Ek olarak hayvana tecavüzün “hayvanla cinsel ilişki” olarak adlandırılması da tepki çeken başlıklardan. Hayvan hakları örgütleri hayvanın rızası gibi bir durumun söz konusu olmadığı için bu terimin tecavüz olarak değiştirilmesini talep ediyor.

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.