Hayvan hakları örgütlerinden Ankara’da sokağa çıkma çağrısı

Geçtiğimiz gün Meclis komisyonunda kabul edilen Hayvan Hakları Yasası'nın hayvanları korumada yetersiz olduğunu belirten yüzlerce STK 11 Temmuz Pazar günü Ankara'da eylem düzenleyecek.

Kamuoyunda Hayvan Hakları Yasası olarak bilinen ‘Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Meclis komisyonunda kabul edildi.

Kabul edilen kanun teklifinin hayvanları korumak için yetersiz olduğunu belirten ve uzun yıllardır kapsamlı bir yasa için mücadele eden hayvan hakları örgütleri 11 Temmuz Pazar günü Ankara‘da büyük bir eylem düzenleyecek.

Görüşmeye STK’ler alınmadı

6 Temmuz’da görüşülmeye başlayan teklifin bazı maddeleri üzerindeki tartışmalar nedeniyle toplantı oylama yapılmadan ertelenmiş ve teklif ertesi gün STK’lerin ve basının içeriye alınmadığı toplantıda kabul edilmişti.

HAYKURDER, kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından Twitter hesabından “O teklife kimler evet diyerek kaldırdığı elini kana buladı tutanaklarda göreceğiz. Bunu tarih asla unutmayacak, affetmeyecek!” diyerek 11 Temmuz Pazar günü yüzlerce STK ile Ankara’da eylem yapılacağını duyurmuştu.

Pazar günü saat 13.00’te söz konusu yasayı protesto etmek amacıyla “Katliam Yasa Tasarısına Hayır” sloganıyla Ulus’taki Atatürk Heykeli önünde buluşulacak.

Teklifte neler var?

Kabul edilen teklifte hayvanların ‘mal’ statüsünden çıkarılıp, ‘can’ statüsüne geçirilmesi ve öldüren, cinsel istismarda bulunan, hayvana hunharca hislerle işkence yapan bu kişilerin eylemleriyle alakalı Türk Ceza Kanunu kapsamında değerlendirilmesi gibi olumlu maddeler yer alıyor.

Ayrıca hayvana karşı kötü muamele gibi suçlarda uygulanan idari para cezalarının miktarı artırılıyor.

“Tehlikeli köpek türleri” olarak adlandırılan hayvanların bakılması ve barındırılmasının ise yasaklanacağı söyleniyor.

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl / csgorselarsiv.org

Neler yok?

Hayvan deneyleri ve avcılık ile ilgili hayvan lehine bir düzenleme yer almıyor.  Yunus terapi ve gösteri merkezi, hayvanların esaret altında tutulduğu hayvanat bahçelerine yönelik bir düzenleme yok.

Mobil kısırlaştırma, evcil hayvan satışı, fayton yasaklanmamış, deve-boğa güreşlerine izin verilmeye devam ediliyor.

Petshop’larda kedi ve köpek satışlarının yasaklandığı söyleniyor ancak diğer türlerin satışı devam edecek. Ayrıca petshopa gelenler katolog üzerinden kedi ve köpekleri seçip üretim merkezlerinden satın almaya devam edebilecek.

Ek olarak hayvana tecavüzün “hayvanla cinsel ilişki” olarak adlandırılması da tepki çeken başlıklardan. Hayvan hakları örgütleri hayvanın rızası gibi bir durumun söz konusu olmadığı için bu terimin tecavüz olarak değiştirilmesini talep ediyor.

 

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR