Hayvan hakları aktivistleri, katliam yasasını protesto etti

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, bugün (13 Haziran) meclise sunulması planlanan toplu tecrit ve katliam yasasına karşı sokakta yaşayan köpekleri savunmak için İstanbul-Erenköy’deki İl Tarım Müdürlüğü ve Antalya İl Tarım Müdürlüğü’nün önünde eylem yaptı.

Sokakta yaşayan köpeklerin ve hayvanseverlerin haklarını savunan aktivistler, Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın bu konudaki sorumluluklarını vurgulayarak seslerini duyurdu.

AKP’ye hatırlatma: Köpekleri öldürmeye kalkışmak, soykırım demektir, suçtur!
CHP lideri Özel’den köpek katliamı tasarısını tepki: Tutar tarafı yok
Hak savunucuları ve vatandaşlar, köpekler için idam fermanına karşı sokağa çıkıyor

Tek sağlık mottosundan asılsız şiddet suçlarına…

Eylem sırasında basın açıklaması yapan İnisiyatif, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı‘nın “OneHealth”, yani “tek sağlık” mottosunu benimsediklerini ve bu alanda çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.

Bakanlıklar, bu motto çerçevesinde hayvan, insan ve çevre sağlığının bir bütün olarak ele alınmasını kabul etmiş ve 2019’da bir Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı hazırlayarak toplumu zoonotik hastalıklar ve bu hastalıkların tedavileri konusunda bilinçlendirmeyi amaçlamıştı.

Ancak bu yaklaşım bugün yerini hayvanlara yönelik asılsız şiddet suçlarına bıraktı.

‘Bakanlığın tutumu toplumun algısını olumsuz etkiliyor’

Son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sokak hayvanlarına dair veri tutmadığı, toplumu hayvanlar konusunda bilinçlendirecek faaliyetler yapmadığı görüldü. Bu yaklaşımın toplumun hayvanlara bakışını olumsuz etkilediğini söyleyen inisiyatif, kuduz vakalarının artmasına yönelik yayılan yanlış bilginin de bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Aktivistler, valiliklerin hayvan düşmanı derneklerle iş birliği yaparak, toplumu galeyana getirecek açıklamalar yapması ve resmî açıklamalarla planlı hayvan katliamlarına zemin hazırlamasını eleştirdi.

‘Hayvanlara karşı suç işlenirken neredeydiniz?’

Basın açıklamasında ayrıca hayvanlara yönelik şiddet suçları için sosyal medyaya yansıtılmayan binlerce şikayet başvurusunun kamuoyundan saklandığına dikkat çekildi.

Tarım ve Orman Bakanlığının bu dosyalar için ‘kovuşturmaya yer yoktur’ diyerek dosyaların davaya çevrilmesine engel olduğu, yargı sürecindeki hayvan katilleri ve işkence/tecavüz faillerinin ise göstermelik cezalar alarak serbest bırakıldığı belirtildi.

Yaşam için Yasa İnisiyatifi, asılsız kuduz ve saldırı haberlerini yayarak halkı kin ve düşmanlığa sevk eden herkese “Bugüne kadar neredeydiniz?” diye sordu.

Basın açıklamasında Urfa‘da köpekleri açlıktan, susuzluktan ve hastalıktan kurtardığı için suçlanan Buket Özgünlü de anıldı. Aktivistler, “Buket Özgünlü yalnız değildir” dedi.

Urfa’daki köpeklerle ilgili Tarım ve Orman Müdürlüğünden dezenformasyon açıklaması
Urfa Belediyesi ‘kuduz iddiasını’ yalanladı: Köpekleri tutuklanan Özgünlü’ye tutanakla teslim ettik