ManşetTürkiye

Hayır ve Ötesi: Fethullah Gülen’in 2010’da istediği oldu; mezardaki ölülere oy kullandırıldı!

0

Hayır ve Ötesi, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun “Mühürsüz oylar geçerli sayılır” kararıyla üzerine gölge düşen 16 Nisan’daki “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Anayasa Değişikliği” referandumuyla ilgili raporunu, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

Hayır ve Ötesi’nin raporunda, çok sayıda usulsüzlük tespit edildiğine değinilirken, 16 Nisan’da düzenlenen referandumun iptal edilmesi istendi. Raporda, tüm oyların ‘Evet’ çıktığı sandıklarda ölü seçmenlerin tespit edildiği belirtilirken, 12 Eylül 2010’da yapılan anayasa değişikliği referandumunda Fethullah Gülen’in “İmkân olsa ölülere bile ‘Evet’ oyu verdirilmeli” sözlerine atıf yapılarak, “Mezardan ölüleri kaldırıp oy kullandırma, bu referandumda gerçekleştirilmiştir” denildi.

Hayır ve Ötesi’nin TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda düzenlediği toplantıda 16 Nisan’daki referanduma ilişkin tespit ettiği usulsüzlüklerden öne çıkanlar şöyle:

961 sandıktan yüzde 100 ‘Evet’ çıktı

-YSK verilerine, aşağıda örnekleri de verilen, başta Şanlıurfa’nın Akçakale, Viranşehir, Hilvan ve Muş’un Hasköy, Yozgat’ın Çekerek ilçeleriyle, Sakarya’nın Akyazı ilçesi olmak üzere; 961 adet seçmen sandığında kullanılan oyların tamamı, yani yüzde 100’ü EVET mühürlü olup, HAYIR mühürlü oy adet ve yüzde olarak SIFIR’dır.

-7 bin 48 adet seçmen sandığında, kullanılan oy sayısının ilgili sandıktaki seçmen sayısına eşit olduğu veya sandık görevlileri de dikkate alındığında, seçmen sayısı ve sandık görevlileri toplam sayısından da fazla olduğu tespit edilmiştir. Dahası, bu sandıklardan 2 bin 397’sinde seçmen sayısından fazla oy kullanılmıştır.

Söz konusu sandıklarda kullanılan oyların toplamı 1 milyon 672 bin 249’dur. Bu oyların yüzde 60,7’si “EVET” olarak gerçekleşmiştir.

Blok oy kullanımına ilişkin önceki tespitler de dikkate alındığında, oy kullanmaya gelmeyen seçmenler adına bilahare “EVET” yönünde oy kullanılmış olabileceği şüphesi; söz konusu 7 bin 48 adet sandık için ihmal edilmemesi gereken ve detaylı soruşturmaya muhtaç bir olasılık olarak değerlendirilmektedir.

Toplam 1 milyon 672 bin 249 kişiden hiçbirinin seçmen listelerinin kesinleştiği 10 Mart 2017 tarihinden itibaren hayatını kaybetmemiş olması, er/erbaş olarak silah altında bulunmuyor olması mümkün değildir.

Nitekim, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde 2179 no’lu sandıkta kayıtlı E.E. isimli, 01.01.1942 doğum tarihli yurttaşımızın 31 Mart 2017 tarihinde hayatını kaybettiği tespit edilmiştir.

Dar bir örneklem üzerinden, çok kısa bir süre zarfında ve nüfus bilgilerini edinmemizin mümkün olmadığı koşullarda ulaştığımız bu bilgi, ortada araştırılması gereken çok sayıda vaka olduğunu düşündürmektedir.

-1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde, ihmal edilemeyecek derecede muhalefet partisi seçmenine sahip olduğu anlaşılan; ancak 16 Nisan 2017 Referandumunda yüzde 95 oranında EVET oyunun çıktığı sandıklar tespit edilmiş olup bir önceki seçimlerdeki oy verme davranışı ile karşılaştırmalar yapılmıştır.

Aşağıda sunulan karşılaştırma verilerinden de anlaşılacağı üzere, seçim sonuçlarını temelden etkileyebilecek tutarsızlıkların olduğu bu durum, oy pusulaların mühürlü/mühürsüz oluşunun çok ötesinde bir vehamete işaret etmektedir.

Referandumun meşruiyetini yitirdiğinin belirtildiği açıklamada, yurtdışında kurulan 472 numaralı sandıkta, referandumla ilgili tartışmaları alevlendiren “Mühürsüz oylar geçerli sayılır” kararının aksinin uygulandığı hatırlatıldı. Yurtdışında kurulan 472 numaralı sandıkta, mühürsüz oy kullanılması nedeniyle AKP tarafından yapılan itiraz kabul edilerek, oylar YSK tarafından iptal edilmişti.

111 oy uzun namlulu silah gölgesinde yok oldu!

Referandumda, “Gizli oy açık sayım” ilkesinin de iptal edildiğine dikkat çekilirken, Muş’un Hasköy ilçesi Dağdibi köyünde Rıdvan Işık isimli şahsın sandık görevlisi olmasına rağmen seçime uzun namlulu silahla katılmasına değinildi. Uzun namlulu silahla sandık görevlisi olarak görev yapan Rıdvan Işık’ın bulunduğu sandıktan, 1 Kasım seçimlerinde ‘Hayır’ cephesinde yer alan HDP ve CHP’nin 111 oy almasına karşın referandumda kullanılan 292 oydan 290’ının ‘Evet’ olduğu belirtildi.

Anadolu Ajansı’nın da referandumda manipulatif oranlar açıkladığına değinilirken, raporun sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi:

“Mühürsüz pusulalar konusuna bahis 2,5 milyon oya ana muhalefet partisinin itirazı YSK tarafından reddedilmiştir. Başlı başına bu durum bile referandumun iptali noktasında yeterli sayılması gerekirken yukarıda bildirdiğimiz diğer vakalarla birlikte ele alındığında 16 Nisan 2017 tarihli halk oylamasının geçersiz sayılması her türlü hukuk zemininde kaçınılmazdır.
“16 Nisan 2017 tarihli anayasa referandumu, tüm ülkede iktidar partisi ve Yüksek Seçim Kurulu marifetiyle baştan aşağı tezgahlanmış, tarihin en büyük seçim hilesiyle gerçekleştirilmiştir.
„Ülkemizde demokrasinin temel taşlarından biri olarak kabul edilen seçimlerin ve halk oylamalarının her türlü şaibeden ve şüpheden arındırılmış olarak, tam sandık güvenliği ile gerçekleştirilmesi tüm yurttaşların hakkıdır.
“Bu hakkın tesis edilemediği açıkça görülmekte olup Referandumun iptal edilmesi ve yenilenmesi haklı bir talep olarak ortaya çıkmaktadır.
“Tüm ülkede, binlerce gönüllü ile yaptığımız sandık güvenliği çalışmasının işaret ettiği sonuç budur.”

(Can Bursalı – Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.