UlaşımKentManşetTürkiye

Haydarpaşa Dayanışması’ndan Ulaştırma Bakanı’na yanıt: Yeter artık!

0
Geçirdiği yangından sonra restorasyonu ve gar alanı içindeki arkeolojik çalışmaların halen sürdüğü Tarihi Haydarpaşa Tren Garı‘nın, ticari girişimlerin ardından bu kez de müzeye dönüştürülmesi niyetine Haydarpaşa Dayanışması sert tepki gösterdi.
 
Dün yapılan 462. Pazar eyleminde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun “Haydarpaşa Garı eski Türkiye’de kaldı. Yeni Türkiye’de Marmaray var” şeklindeki sözlerine yanıt veren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen “20 yıldır Gar’a yöneltilen, ticaret, tasarım, finans, fuar merkezi, otel, müze gibi işlevlere artık yeter diyoruz” dedi.
 
Haydarpaşa Dayanışması’nın,  müzeye ve kültürel aktivitelere karşı, arkeolojiye ve sanata duyarsız bir platform olmadığı belirtilen açıklamada,  bölgedeki arkeolojik kazıların pekâlâ Gar’ın işlevini zedelemeden de kamu ile paylaşılabileceği bir kez daha vurgulandı. 
 

Köymen, “Herkesin erişebildiği bir ulaşım hizmetini tesis eden, vapur ve tren sentezini tüm sakinlerin kullanımına sunan, şehrin çeperi ile merkezi arasında bir köprü olan, İstanbul ile diğer Anadolu kentleri arasında bağlar ören, kısacası pek çok toplumsal karşılaşma ve diyalog imkânını inşa eden bu mekânı, Haydarpaşa Garı’nı, asla yalnız bırakmayacağız” diye konuştu.

Haydarpaşa Dayanışması’nın açıklaması şöyle:

‘Bu ısrar niye?’

6 Aralık 2015’te, dönemin ulaştırma bakanlığı Haydarpaşa Garı’nın aslına uygun restore edilerek ‘gar’ olarak halkın kullanıma açılacağını söylemiş olmasına rağmen, bugün neden hala Haydarpaşa’nın işlevi değiştirilmek isteniyor? Neden hala Haydarpaşa üzerine kâr getirici proje tasarıları ile siyaset yapılıyor?

Haydarpaşa Garı ‘ticaret merkezi, otel, fuar alanı, tasarım merkezi’ denilerek dönüştürülemedi. Bugün neden müze ve kültür gibi içeriklerle aynı dönüşüm girişimlerine devam ediliyor? Haydarpaşa Garı’ndaki arkeolojik kazılar, neden ve niçin Gar’ın tarihine, belleğine, işlevine ve her şeyden öte kent sakinlerinin iradesine ihanet edecek biçimde kullanılıyor?

Buradaki amacın, Haydarpaşa Garı’nın, limanının ve tüm geri sahasının değerlerini kamu yararına yaşatmak ve sürdürmek olmadığı açıkça ortadadır. Toplumda olumlu bir itibarı olan ‘müze’ işlevinin, Haydarpaşa’daki dönüşümü meşrulaştırmak için kullanılmak istendiği açıktır.

‘Kent sakinlerinin ortak yararı düşünülmüyor’

Haydarpaşa Garı’nın kentsel, toplumsal ve kültürel açıdan önemi, belki de akla gelebilecek her yöntemle, defalarca anlatıldı. Başta demiryolcular, mimarlar, mühendisler, plancılar, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler olmak üzere Haydarpaşa Dayanışması, Gar’ı gündelik hayatlarının içine katarak, burada eğlenerek, burada tartışarak, bu mekânı paylaşarak Gar’ı yaşatmayı sürdürüyor.

Herkes ‘Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak’ derken, Haydarpaşa’dan müze olur mu? Haydarpaşa Garı’nı müzeye dönüştürme fikrinin altında, önceliğin kent sakinlerinin ‘ortak yararının’ yatmadığı bir kez daha anlaşılmaktadır. 

Buradaki amaç, şehrin raylı taşımacılığını olması gerektiği gibi sağlayacak olan merkezi tren garlarını, yüz yılı aşkın süredir olduğu gibi ulaşım hizmetiyle tüm kent sakinleri için yeniden işleyişe sokmaktır. Kısacası buradaki esas önceliğin; Haydarpaşa Garı’nın kültürel, tarihi ve toplumsal belleğinin çok güçlü bir şekilde işaret ettiği gibi ulaşım işlevinden yana olması gerekmektedir.

Haydarpaşa Dayanışması; defalarca belirttiği gibi, müzeye ve kültürel aktivitelere karşı, arkeolojiye ve sanata duyarsız bir platform değildir. Pek çok bilim insanının da belirttiği gibi Haydarpaşa Dayanışması, bölgedeki arkeolojik kazıların pekâlâ Gar’ın işlevini zedelemeden de kamu ile paylaşılabileceği fikrini inatla taşımakta ve savunmaktadır.

‘Artık yeter’

Bizler Haydarpaşa Dayanışması olarak, son 20 yıldır Gar’a yöneltilen, ticaret, tasarım, finans, fuar merkezi, otel, müze gibi işlevlere ARTIK YETER diyoruz. Kent sakinleri olarak bizler, Haydarpaşa’nın tüm tarihi, kültürel, kentsel ve toplumsal biricikliği ile şehre ve hepimize ait merkezi bir Gar olduğu fikrini tam da burada 15 yıldır verdiğimiz bu mücadelede defalarca ortaya koyduk.

Herkesin erişebildiği bir ulaşım hizmetini tesis eden, vapur ve tren sentezini tüm sakinlerin kullanımına sunan, şehrin çeperi ile merkezi arasında bir köprü olan, İstanbul ile diğer Anadolu kentleri arasında bağlar ören, kısacası pek çok toplumsal karşılaşma ve diyalog imkânını inşa eden bu mekânı, Haydarpaşa Garı’nı, asla yalnız bırakmayacağız.

Tüm kent sakinlerinin ve demiryolcuların ortak belleği ve müşterek mekânı olarak Haydarpaşa’ya trenler, vapurlar ve insanlar geri gelene dek, pazar nöbetlerimizle, pikniklerimizle, danslarla ve müziklerle Gar’ımızı yaşatmaya devam edeceğiz.”

‘Eski Türkiye’de kaldı’

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Haydarpaşa Garı’nın günümüzde hala açılmaması hakkındaki soru önergesi üzerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki toplantı sırasında Karaismailoğlu şu yanıtı vermişti:  “Haydarpaşa Garı, eski Türkiye’de kaldı. Yeni Türkiye’de Marmaray var. (…) Haydarpaşa Garı’nda arkeolojik kazılar, Kurul denetiminde devam ediyor. Arkeolojik kazıların bitmesiyle burayı İstanbul’un hizmetine müze olarak sunacağız” 

 

 

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.