İklim KriziManşet

Hawaiili gençler, artan emisyonlar için ulaştırma bakanlığına dava açtı

0
Hawaii‘de, yaşları dokuz ile 18 arasında değişen 18 genç, Hawai eyaletinin ulaştırma departmanına güvenli ve sağlıklı bir yaşam için anayasal haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle dava açtı.

Genç davacılar, departmanın, Ulaştırma Bakanlığı’nın (HDOT) 2045 yılına kadar ülkenin karbon nötr olmasına yardımcı olmak için harekete geçmesini sağlamayı umuyor.

Davayı açanlar arasında bulunan Oahu’dan, 15 yaşındaki Mesina D., Earther‘e okyanus kıyısında, suyun yükseldiği yerden birkaç metre ileriyi göstererek “Birkaç yıl önceye kadar orada voleybol oynardım. Ve şimdi okyanus bulunduğumuz yerin 7 metre yakınına kadar geldi” dedi.

 

Hawaii, 2021 yılında parlamentosundan geçirdiği bir kanunla “iklim acil durumu” ilan eden ilk ABD eyaleti olmuştu.

‘Eyalet birimi, hükümetin hedeflerine direniyor’

Our Children’s Trust’ı avukatlarından ve davayı üstlenenlerden Av. Andrea Rodgers, Hawaii’deki birçok seçilmiş yetkilinin daha fazla iklim dostu politikalar için baskı yapmak istediğini, ancak ulaştırma bakanlığının devletin emisyonları düşürme çabalarının aksine bir tavır izlediğini anlattı:

“Ulaştırma departmanı, sadece fosil yakıt emisyonlarının önde gelen kaynağını teşvik etmekle ve emisyonları azaltma hedeflerine ulaşmayı reddetmekle kalmıyor, aynı zamanda iklim yasasını geçirmenin önünde bir tür barikat oluşturuyor”

Our Children’s Trust, yakın bir tarihte ulaşım sektörünün 2030 yılına kadar Hawaii’nin toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık %60’ını oluşturmasının beklendiğini açıklamıştı.

 

Davayı açan çocuklardan Messina D.

Davacı çocuklar, şikayet dilekçesinde, yüksek sera gazı emisyonlarının neden olduğu iklim krizinin onları kişisel olarak nasıl etkilediğini özetliyor. Örneğin, Mesina’nın ailesi evlerinin dışında bir yoga stüdyosu işletiyor, ancak geçen yıl yoğun sel nedeniyle işyerini bir haftadan daha uzun süre kapatmak zorunda kaldı.

Başka bir davacı, Kamuela’da yerli bir Hawaii sakini olan 14 yaşındaki Taliya N.‘nin ailesi şehir şebekesinden bağımsız yaşıyor ve çamaşır yıkamak ve diğer ihtiyaçları için yağmur suyu kullanıyor, ancak son kuraklık ailesini su kullanımını kısıtlamaya zorladı. Adadaki artan fırtına yoğunluğu ve sıklığı da Taliya’yı rutin programını değiştirmeye zorladı:

“Yolları sular altında bırakan şiddetli yağmurlar yüzünden okula gitmek için gitmem için [sabah] dört buçuk gibi uyanmam gerekiyor ve evden beşte çıkıyorum. Suların içinde yürümek çok korkutucu oluyor. Bir köprümüz var ve ne zaman aşırı yağmur yağsa, su taşarak köprünün üzerinden geçiyor.”

14 yaşındaki Talia N.

Taliya’ya göre, adaları korumak ve iklim eylemine katılmak onun genetik mirasında var. Davaya katılan yerli gençler, değişken hava koşullarının önemli manevi ve kültürel miras alanlarına zarar verebileceğinden de endişe ediyor: “Deniz seviyesinin yükselmesi aynı zamanda kıyıdaki mezarlık alanlarını yıkıyor, kumlara gömülen ‘iwi kūpuna’yı (atalara ait kemikler) açığa çıkarıyor ve saçıyor. ‘İwi’nin parçalanması, bir mezarlığı su basması veya ölülere karşı başka herhangi bir saygısızlık eylemiyle aynı duygusal zararı veriyor.”

Davalar artıyor

Bu dava,  Our Children’s Trust’ın iklim eylemini zorlamak amacıyla açtığı birkaç davadan biri. Grup, mart ayında Utah‘ın seçilmiş yetkililerin anayasaya aykırı olarak, bölge sakinlerinin sağlığı ve güvenliği pahasına fosil yakıt şirketlerini kayırdığını iddia eden Utah Natalie R. v. State of Utah dosyasındaki bir grup gence destek vermişti.

Hükümetlerini iklim eylemine zorlamak isteyen genç aktivistler diğer ülkelerde de bir dizi dava açtı. 2021’de Almanya’nın en yüksek mahkemesi, 2019 iklim yasasına karşı çıkan genç aktivistlerin yanında yer almıştı. 2020’de Avustralya Melbourne‘dan bir üniversite öğrencisi , devlet tahvili satın almak isteyen yatırımcılara iklimle ilgili riskleri açıklamadığı için Avustralya hükümetini dava etti. 

İlgili haber: Fransa’da hükümete karşı açılan iklim davasında tarihi karar
İlgili haber: AİHM’de açılan iklim davası başladı: Türkiye de dahil toplam 33 ülkeden savunma istendi
İlgili haber: Mücadele yeni başlıyor: New York belediyesinin iklim davasına ret, gözler temyiz mahkemesinde
İlgili haber: Gökşen Şahin: Halkın İklim Davası’nın reddi tam bir hayal kırıklığı

Hawaii’deki davada, gençler eyalet yöneticileri ve bakanlıktan oyalanmadan harekete geçmesini istiyor ve iklim değişikliğine bağlı aşırı hava koşullarının ve yükselen gelgitlerin etkilerini zaten hissettiklerinden, iklim önlemi almaya karar verene kadar bekleyemeyeceklerini düşünüyor.

Taliya, Mesina ve arkadaşları, evleri olarak adlandırdıkları adalar zincirini savunmak ve tanıklık edebilmek için davanın mahkemeye gitmesini istiyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.