Dünyaİklim KriziManşet

AİHM’de açılan iklim davası başladı: Türkiye de dahil toplam 33 ülkeden savunma istendi

0

Yetersiz emisyon kesintilerinin insan hakkı ihlali olduğunu belirten altı Portekizli gencin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açtığı dava görülmeye başlandı.

Gençler AİHM’e yöneltilen ilk iklim davası olma özelliği taşıyan davada aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 ülke hakkında şikayette bulunmuş, ülkeleri sera gazı emisyonlarını azaltmamakla suçlamıştı.

Şikayet edilen ülkelerin tamamı ise şu şekilde: 27 Avrupa Birliği üyesi, Türkiye, Norveç, Rusya, Ukrayna, İsviçre ve Birleşik Krallık.

27 Mayıs’a kadar savunma gerekiyor

Mahkemenin ilk duruşmasında mahkeme, davalı ülkelerden 2015 Paris Anlaşması’nın gereksinimleri doğrultusunda sera gazı emisyonlarını azalttıklarını kanıtlamasını istedi.

Youth4Climate’ın aktardığına göre 33 ülkeye sera gazı emisyonlarına ilişkin savunmalarını sunmaları için 27 Mayıs tarihine kadar süre verildi.

Hükümetlerin itirazları kabul edilmedi

Öte yandan iklim krizine katkı yapmak ile suçlanan ülkelerin davayı engelleme girişimleri de başarısız oldu.

Hükümetler, davanın ‘öncelikli’ statüsünü kaldırılmasını ve davanın kendileri açısından kabul edilemez olduğuna dair argümanların dinlenmesini talep etmişlerdi. Ancak mahkeme, ara oturum yapılması ya da geciktirilmesine yönelik girişimleri engelledi.

2017 yılındaki yangın Portekiz tarihinin en yıkıcı yangını olarak anılıyor.

Artan yangınlar ve sıcaklıklar gerekçe gösterildi

Yapılan başvuruya dayanak olarak Portekiz’de 2017 yılında meydana gelen ve 120 kişinin ölümüne sebep olan orman yangınları gösteriliyor. Araştırmacılar yangının şiddetini küresel ısınmaya bağlıyor.

Bunun yanı sıra geçtiğimiz temmuz ayının Portekiz’de son 90 yılın sıcaklık rekorunu kırması da başka bir gerekçe olarak sunuluyor.

Başvuruda bulunan altı genç ise şu şekilde: Cláudia Agostinho (21), Catarina Mota (20), Martim Agostinho (17), Sofia Oliveira (15), André Oliveira (12) ve Mariana Agostinho (8).

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.